Θα αποκλιμακωθούν οι τιμές του ρεύματος το Φεβρουάριο για τα σταθερά συμβόλαια και θα πέσουν γύρω στα 11-12 λεπτά την κιλοβατώρα.

Αυτή είναι η γενική αίσθηση της αγοράς για το δεύτερο μήνα της χρονιάς, αφού οι εκπτώσεις των προμηθευτών ενέργειας στα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου θα είναι σημαντικές.

Επίσης συνεχίζεται ο ανταγωνισμός για τα μπλε τιμολόγια μικρής διάρκειας αλλά και για τα κίτρινα λόγω της προσωρινής πτώσης της τιμής της χονδρεμπορικής.

Πάντως η μείωση 15% στα πράσινα τιμολόγια για το Φεβρουάριο με τα 11-12 σεντς η κιλοβατώρα δίνει ανάσα στους καταναλωτές.

Εφεξής θα υπάρξουν εταιρείες που θα βγουν με το 12 μπροστά, ενώ αρκετοί απ’ όσους είχαν ανακοινώσει για τον Ιανουάριο τιμές λίγο πάνω από τα 14 σεντς, θα κινηθούν τον επόμενο μήνα ένα με δύο λεπτά χαμηλότερα.

Ο βασικός λόγος για τη συνεχιζόμενη και το Φεβρουάριο μείωση στα τιμολόγια βρίσκεται προφανώς στην πτωτική τροχιά του φυσικού αερίου, το οποίο κινείται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά κάτω των 30 ευρώ/ MWh, διαμορφώνοντας τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) για το Γενάρη, χαμηλότερα από εκείνη του Δεκεμβρίου.

Ρεύμα: Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια του Ιανουαρίου - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

«Κλειδί» η έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών

Ένα βασικό θέμα που πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές ενόψει του δεύτερου μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος είναι η πληρωμή των λογαριασμών στην ώρα τους.

Αν οι εκπτώσεις συνέπειας των περισσότερων προμηθευτών διατηρηθούν σε επίπεδα παρεμφερή με αυτά του Ιανουαρίου, όπου φτάνουν ακόμη και το 36%, τότε τυχόν αμέλεια στην πληρωμή για δύο – τρεις μέρες μπορεί να επιφέρει μεγάλες μεταβολές στη τελική τιμή προμήθειας.

Τον πρώτο μήνα του 2024, το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώθηκε αποκλειστικά με βάση τη μέση τιμή ρεύματος του Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Από το Φεβρουάριο, εκτός από τον όρο του μηχανισμού που θα εξαρτηθεί από τη μέση ΤΕΑ Δεκεμβρίου, ενεργοποιείται για πρώτη φορά και η “ρήτρα διόρθωσης”, δηλαδή ο δεύτερος προσθετέος ο οποίος εξαρτάται από τη διαφορά των ΤΕΑ των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς του Γενάρη κινείται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα εκείνης του Δεκεμβρίου, άρα η “ρήτρα διόρθωσης” μειώνει περαιτέρω την προσαύξηση από τον μηχανισμό διακύμανσης.

Άλλος λόγος για την διατήρηση των πτωτικών τιμών είναι ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει πάρει «φωτιά», δικαιώνοντας πανηγυρικά την επιλογή Σκυλακάκη να καθιερώσει ένα κοινό για όλους πράσινο τιμολόγιο, εύκολα συγκρίσιμο από τον καταναλωτή, γεγονός που πυροδότησε μπαράζ νέων προϊόντων και βρισκόμαστε ακόμη στον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μοντέλου.

1,2 δις τα χρωστούμενα στους προμηθευτές ρεύματος - Ποιοι είναι οι …«φεσσαδόροι»

Οι προβλέψεις και ο ανταγωνισμός των εταιρειών

«Όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αγορά ακόμη και τιμολόγια οκτάμηνης διάρκειας κάτω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα (11 λεπτά η κιλοβατώρα) και κάτω από 120 ευρώ η μεγαβατώρα για 12μηνα συμβόλαια (12 λεπτά η κιλοβατώρα). Σημαντική πτώση αναμένεται και στα κίτρινα τιμολόγια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν πάροχοι που για τον επόμενο μήνα σχεδιάζουν να ρίξουν τις τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα» λέει μάνατζερ ιδιωτικής εταιρίας, ίσως υπερβάλλοντας λίγο αλλά είναι ενδεικτική η ροπή που υπάρχει.

Στα τιμολόγια με σταθερή τιμή για ένα οκτάμηνο την χαμηλότερη χρέωση της αγοράς προσφέρει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της «Φυσικό Αέριο», θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας με 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα αλλά με πάγιο 9 ευρώ, το οποίο μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει προσελκύσει πάνω από 10.000 καταναλωτές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από την εταιρεία να αποσύρει το τιμολόγιό της καθώς θεώρησε ότι αντίκειται στους όρους και τους κανόνες της αγοράς που όριζαν το πλαίσιο της σταθερής τιμολόγησης με «κλειδωμένη» τιμή για 12 μήνες.

Η εταιρεία, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι ο Κώδικας Προμήθειας δεν το απαγορεύει εφόσον υπάρχει η συναίνεση του πελάτη.

Την δημόσια αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε τις προηγούμενες μέρες «έσβησε» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνονται αποδεκτά ως σταθερά και τιμολόγια 6 έως 12 μηνών.

Στο θέμα επανήλθε και χθες ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι η υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογράψει διευκολύνει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα προϊόντα, θεσπίζοντας αυτά που θα έχουν μικρότερη διάρκεια.

Η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για καμία τράπεζα

Η ΔΕΗ και το πράσινο τιμολόγιο

Για τη ΔΕΗ ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο, με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου ενεργοποιείται, όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν στις δυο επόμενες ημέρες υπάρξει μια μεγάλη αύξηση της χονδρικής που θα ανατρέψει τον μέσο όρο.

Πάντως ο μηχανισμός διακύμανσης σε άλλους προμηθευτές ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής και σε άλλους σε υψηλότερη.

Αν η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε κερδισμένος παραμένει ο προμηθευτής, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό.

Οι τρέχουσες τιμές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο θα δούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα καθώς από τις τιμές του τρέχοντα μήνα και τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου θα υπολογιστούν οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει μεταπέσει το 95% των νοικοκυριών.

Πρακτικά σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και περί το 75% των ιδιωτών προμηθευτών καθώς το υπόλοιπο 20% έως 25% έχει μετακινηθεί στα κίτρινα και ένα μικρότερο ποσοστό στα μπλε.

Τιμολόγια ρεύματος: Νέες ρυθμίσεις - Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές απο τον Ιανουάριο

Οι εξελίξεις στη χονδρεμπορική

Πάντως οι καταναλωτές που δελεάστηκαν από τις ανταγωνιστικές τιμές στις οποίες βγήκαν προς τα τέλη Δεκεμβρίου τα μεγάλης διάρκειας σταθερά, μάλλον θα βρεθούν χαμένοι, σε μια συνεχιζόμενη πτωτική αγορά σαν αυτή που διανύουμε.

Όσοι έχουν σχετικά μικρές καταναλώσεις, δεν έχουν λόγο να πληρώνουν ακριβό πάγιο, όπως αυτό που συνοδεύει τα σταθερά, ενώ ταυτόχρονα το ρίσκο που αναλαμβάνουν με ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο (πράσινο ή κίτρινο) σε μια αγορά με καθοδικές τάσεις, είναι μικρό.

Δεν ισχύει το ίδιο για όσους έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις και όσους θερμαίνονται με ρεύμα.

Για αυτούς είναι πιο δελεαστικό ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο, ειδικά 6μηνης διάρκειας, ειδικά μάλιστα εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι θα τα δούμε σε τιμές ακόμη και οριακά κάτω από τα κυμαινόμενα.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση την εκτίμηση για τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Γενάρη και στο σενάριο που οι εταιρείες δεν προβούν σε αλλαγές στις εκπτώσεις, αλλά αυτές παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα. Ακόμη ωστόσο και αν οι πάροχοι «παίξουν» με τις εκπτώσεις, όπως έχουν δικαίωμα κάθε μήνα να κάνουν, εκτιμάται ότι οι μεταβολές στις τελικές τιμές προμήθειας θα είναι μικρές.

Από το Φεβρουάριο και μετά, η τάση πρόκειται να ενταθεί, με τη κυκλοφορία αρκετών νέων μπλε σταθερών τιμολογίων, διάρκειας κάτω του ενός έτους, τα οποία έχουν ήδη έτοιμα πολλοί προμηθευτές, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες στα ιδιαιτέρως φθηνά αυτή την εποχή, προθεσμιακά προϊόντα.

Με την αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης θα διευκρινίζεται ότι στα μπλε τιμολόγια θα εντάσσονται σταθερά από 6 μήνες και πάνω (αντί για 12 μήνες), ανοίγοντας το δρόμο για να κυκλοφορήσουν στην αγορά μια σειρά από παρόμοια τιμολόγια.

Το ΥΠΕΝ στοχεύει να συνοδευτεί ο δεύτερος αυτός μήνας εφαρμογής των χρωματιστών τιμολογίων, με ακόμη πιο ισχυρό ανταγωνισμό, άρα να δημιουργηθούν συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

Τα νέα τιμολόγια σταθερής χρέωσης εξάμηνης διάρκειας θα έχουν ιδιαίτερα δελεαστική τιμή και θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» από τις εταιρείες για την προσέλκυση νέων πελατών, πυροδοτώντας ενδεχομένως ένα νέο γύρο κινητικότητας στο χώρο.

Είναι προφανές ότι έρχονται να υπερσκελίσουν τα μπλε 12μηνης διάρκειας για τα όποια οι προμηθευτές χρειάστηκε να καταβάλλουν σημαντικά ποσά.

Τα μπλε τιμολογια έχουν ρίσκο

«Τα μπλε τιμολόγια έχουν ρίσκο και μάλιστα μεγάλο» λένε στελέχη της αγοράς και συνεχίζουν: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα ακριβό τιμολόγιο που για να σπάσει θα χρειαστεί να καταβάλλει ρήτρα αποχώρησης ή να παραμείνει σε αυτό με αντίτιμο να πληρώνει μια τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή. Σήμερα δεν είναι σε θέση ένας καταναλωτής να αξιολογήσει αν μία τιμή στα 123 ευρώ η μεγαβατώρα (12,3 λεπτά η κιλοβατώρα) ή στα 140 ευρώ (14 λεπτά η κιλοβατώρα) είναι κάτι που θα τον συμφέρει και τους επόμενους έξι μήνες», λένε χαρακτηριστικά.

Όσοι επέλεξαν σταθερό τιμολόγιο τον προηγούμενο μήνα το πληρώνουν ακριβότερα καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή που δόθηκε για τα μπλε ήταν 17,9 λεπτά, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην πορεία, οι τιμές έπεσαν κατά 30% μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, χωρίς όμως να υπολογίζεται το ύψος του παγίου που στο φθηνότερο μπλε είναι 9 ευρώ και στο ακριβότερο 3,5 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι «ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά σε μια πτωτική αγορά τιμών όπως είναι η σημερινή, ενδεχομένως να μην συμφέρει και να γίνει πολύ ακριβό. Τα τιμολόγια επομένως που έχουν τις λιγότερες δεσμεύσεις είναι και αυτά που λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή σε συνδυασμό πάντα και με το ύψος της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι σε μια μικρή κατανάλωση πιθανώς να μην συμφέρει ένα σταθερό συμβόλαιο όσο σε μια μεγάλη».

Η πτωτική πορεία των τιμών είναι ευνοϊκή αυτή την περίοδο και για τα κίτρινα τιμολόγια με τιμολόγηση στο τέλος του μήνα. Λόγω της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον είναι σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα (χθες η τιμή ήταν στα 28,3 ευρώ η μεγαβατώρα), η χονδρική τιμή του ρεύματος εξακολουθεί να ακολουθεί την χαμηλή καμπύλη.

Η παύση επιδοτήσεων στο ρεύμα, θέτει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τον χειρισμό του από την κυβέρνηση

Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές εφεξής

Τον προηγούμενο μήνα, τα ποσοστά των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινήθηκαν από 10% έως 36% και ήταν αυτά που έριξαν τις τιμές. Μένει να φανεί αν οι εταιρείες θα συνεχίσουν την πολιτική ή θα θελήσουν να χαμηλώσουν τον πήχη για να αυξήσουν τα περιθώρια του κέρδους τους.

Οι καταναλωτές οφείλουν να εξετάσουν σε βάθος τις τιμές που θα ανακοινωθούν και τους όρους που τις συνοδεύουν καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εκπτώσεις συνοδεύονται με δεσμεύσεις από την πλευρά των καταναλωτών όπως η εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμού ρεύματος, που αν δεν τηρηθούν τότε τα τιμολόγια μπορεί να είναι πολύ ακριβά.

Λόγω της πτώσης των τιμών, οι εταιρείες υποστηρίζουν, ότι τα πράσινα είναι πιο δύσκολο να τιμολογηθούν για τον επόμενο μήνα καθώς θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη τιμής την 1η του μήνα με αυξημένο ρίσκο.

«Μια λάθος εκτίμηση θα είχε επίπτωση στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πελατειακή βάση είναι σήμερα στο πράσινο τιμολόγιο» λένε τα στελέχη των εταιριών.

Διαβάστε ακόμη: