Ο καύσωνας του Ιουνίου που έχει ενσκήψει στη χώρα, προκαλεί συναγερμό στην αγορά ηλεκτρισμού.

Μπήκε στο σύστημα και η Πτολεμαΐδα 5 μαζί με ακόμη 11 θερμικές μονάδες για την κάλυψη της ζήτησης που ξεπέρασε τα 9000 MW σε αιχμή.

Ωστόσο βασικό ζητούμενο παραμένει να μην υπάρξουν μικρά ή μεγάλα μπλάκ άουτ, κάτι που ούτε ο ΑΔΜΗΕ, ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ μπορούν να εγγυηθούν.

Η κατανάλωση βρίσκεται στα ύψη σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά αυτό απομένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού και άλλες φορές είχαμε τέτοιες διαβεβαιώσεις αλλά τα μπλακ άουτ από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ δεν έλειψαν.

Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, αλλά υπάρχει ανησυχία για τα δίκτυα τα οποία λόγω της ζέστης αναμένεται να δεχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή η αιχμή της ζήτησης θα κορυφωθεί στα 8990MW στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ η συνολική ζήτηση θα φτάσει τις 173,560 GWh.

Για να καλυφθεί η ζήτηση θα επιστρατευτούν συνολικά 12 θερμικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν στην κατανομή οι μονάδες Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power , Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2.

Από τη συνολική ζήτηση των 173,560 GWh, οι ΑΠΕ θα καλύψουν 61,365GWh, οι θερμικές μονάδες 84,979GWh και τα υδροηλεκτρικά 11,653GWh. Επίσης οι εισαγωγές θα φτάσουν τις 18,543GWh.

Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί προς τα πάνω και την τιμή της αγοράς, η οποία θα φτάσει τα 110,15 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 15,21% σε σχέση με χθες. Η μέγιστη τιμή του ηλεκτρικού συστήματος θα φτάσει τα 209,49 ευρώ/MWh και η ελάχιστη τα 65,12 ευρώ/MWh.

Το μέγιστο φορτίο αναμένεται να φτάσει σε ακραίες συνθήκες στα 9.500 MW. Η κατανάλωση θα κορυφωθεί την Πέμπτη, 13 Απριλίου, με το μέγιστο φορτίο να διαμορφώνεται στα 10.020 MW.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η κατανάλωση και την επόμενη ημέρα Παρασκευή, με την πρώτη ουσιαστική υποχώρηση να σημειώνεται ένα 24ωρο αργότερα, σε απόλυτο συγχρονισμό με την αποδρομή του καύσωνα.

Σε αυτό θα συμβάλει επίσης και η έλευση του Σαββατοκύριακου, στο οποίο περιορίζεται η κατανάλωση σε γραφεία και άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Ως συνέπεια το Σάββατο, 15 Ιουνίου, η αιχμή του φορτίου δεν θα ξεπεράσει τα 7.930 MW, κινούμενη σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Τα υψηλά αυτά αφορούν σε μεσημεριανές ώρες, όπου όπως είναι φυσικό τα κλιματιστικά χρειάζεται να δουλέψουν στο φουλ, για να αντεπεξέλθουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας.

Με την προέλαση ωστόσο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην εγκατάσταση ηλιακών πάρκων στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, κατά τις μεσημβρινές ώρες κορυφώνεται και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, καλύπτοντας ολοένα μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης.

Σημαντικό ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο διανομής, με συνέπεια να είναι ακόμη μικρότερα τα φορτία που καλύπτονται από τις μονάδες οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς – είτε μεγαλύτερους σταθμούς ΑΠΕ, είτε υδροηλεκτρικά, είτε θερμικές μονάδες.

Επομένως, οι πιο απαιτητικές ώρες έχουν πλέον «μεταφερθεί» στο διάστημα 20:00 – 22:00, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως τη συνδρομή πλέον των φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη των Διαχειριστών, ο στόλος των θερμικών μονάδων που είναι διαθέσιμος -και θα κληθεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση- δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας.

Μπήκαν στο σύστημα και οι τελευταίες μονάδες αερίου, οι οποίες βρίσκονταν σε συντήρηση.

Το ίδιο έγινε και με την «Πτολεμαΐδα 5», την καινούρια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, ενώ σε επιφυλακή επίσης βρίσκονται οι λιγνιτικοί σταθμοί «Μελίτη» και «Άγιος Δημήτριος 3», οι οποίοι χρειάστηκε να λειτουργήσουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Υψηλή η χονδρεμπορική

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον του πρώτου κύματος καύσωνα για φέτος, ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί υψηλά θερμικά φορτία στα αστικά κέντρα και τα κτίρια.

Επομένως, οι απαιτήσεις σε ενέργεια δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο στις επόμενες «επισκέψεις» του καύσωνα, μέσα στον Ιούλιο, όταν όλες οι κατασκευές θα είναι ήδη θερμικά καταπονημένες.

Η άνοδος της κατανάλωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, με την ανάγκη για πολύωρη λειτουργία των πιο κοστοβόρων θερμικών μονάδων, λόγω των «τσιμπημένων» τιμών τόσο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και του αερίου.

Έως και χθες, η αγορά τον Ιούνιο διαμορφωνόταν στα 92,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 14% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο.

Αν δεν υπάρξει κάποια δραστική ανατροπή στο δεύτερο μισό του μήνα, με ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ, τότε τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Ιουλίου θα είναι πιο τσουχτερά συγκριτικά με τον μήνα που διανύουμε.

Διαβάστε ακόμη