«Πράσινο φως» αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών να καταβάλουν μερίσματα μετά από 16 χρόνια, όπως αναφέρουν τέσσερις τραπεζίτες που μίλησαν στο Reuters.

Όπως επισημαίνει το ειδησιογραφικό πρακτορείο, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009.

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έχουν μειώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε ποσοστό κάτω του 6% από 45% το 2016 και έχουν μειώσει τη συμμετοχή του κράτους. Έχουν καταστεί κερδοφόρες και θέλουν να διανείμουν μερίσματα αξίας έως και 30% των κερδών του 2023, αναφέρει σε άρθρο του.

Τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν το αίτημα διανομής μερίσματος, υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ νωρίτερα φέτος.

Ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημά τους.

«Δεν περιμένουμε εμπόδια σχετικά με τη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι τράπεζες της Ελλάδας, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023 που τροφοδοτήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

«Αναμένουμε ισχυρά καθαρά κέρδη και φέτος, ιδίως αν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν», δήλωσε στο Reuters ένας άλλος τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το αίτημα για την καταβολή μερίσματος.

Δύο ακόμη τραπεζίτες με γνώση του θέματος πρόσθεσαν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των κερδών.

Διαβάστε ακόμη