Οι ωκεανοί σημείωσαν αυτή την εβδομάδα την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας να αγγίζει τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας “έφθασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιουλίου” 2023 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ERA5, ενώ “το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20,95 βαθμοί Κελσίου τον Μάρτιο του 2016”, δήλωσε μια εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί και μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των καύσωνα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, και τις πυρκαγιές στον Καναδά και την Ελλάδα, τα δεδομένα ERA5 από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S*) δείχνουν ότι οι τρεις πρώτες εβδομάδες Ο Ιούλιος έχει ήδη σπάσει αρκετά σημαντικά ρεκόρ.

Συνεισφέροντας στον εξαιρετικά ζεστό Ιούλιο για ολόκληρο τον κόσμο είναι μια μακρά περίοδος ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας (SSTs).

Από τον Απρίλιο, ο παγκόσμιος μέσος ημερήσιος SST παρέμεινε σε τιμές ρεκόρ για την εποχή του έτους.

Από τα μέσα Μαΐου και μετά, οι παγκόσμιες τιμές SST έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για την εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ERA5, στις 19 Ιουλίου, η ημερήσια τιμή SST έφτασε τους 20,94°C, μόλις 0,01°C κάτω από την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ, των 20,95°C στις 29 Μαρτίου 2016.

Διαβάστε ακόμη: