search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Fraport

Πώς διαμορφώθηκαν στο ενδεκάμηνο οι επιδόσεις των 14 περιφερειακών αερολιμένων

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Fraport

Ρεκόρ κατέγραψε το φετινό ενδεκάμηνο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο διακινήθηκαν περίπου 30,5 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 3,6%, συγκριτικά με το 2019 οπότε τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας είχαν καταγράψει το τελευταίο τους ρεκόρ (όσον αφορά τις επιδόσεις της επιβατικής κίνησης).

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, άνοδο επιβατικής κίνησης εμφανίζουν τα αεροδρόμια σε Άκτιο (+23,6%), Σαντορίνη (+19,7%), Σκιάθο (+14,6%), Κέρκυρα (+14,5%), Μύκονο (+11%), Χανιά (+10,3%), Ρόδο (+5,7%), Κεφαλονιά (+5,6%), Ζάκυνθο (+5,1%) και Κω (+4,3%).

Στον αντίποδα, το φετινό ενδεκάμηνο μειωμένη κίνηση καταγράφει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου οι 5,5 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες είναι λιγότεροι κατά 14,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μικρότερος το φετινό ενδεκάμηνο έναντι του αντίστοιχου του 2019, είναι ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών και στους αερολιμένες της Καβάλας (-22,4%), της Μυτιλήνης (-11,7%) και της Σάμου (-5,7%).

Τον Νοέμβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη κατά 4,5%, σε συνολικά 694,8 χιλ. άτομα. Την μεγαλύτερη υποχώρηση στον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών εμφανίζουν τα αεροδρόμια Καβάλας (-30,1%), Θεσσαλονίκης (-10,1%), Σαντορίνης (-8,6%), Μυτιλήνης (-5,6%) και Σάμου (-2,2%). Ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων στα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Περιφέρειας που διαμορφώθηκε σε 7.338 υπήρξε αυξημένος κατά 0,8% τον Νοέμβριο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η δυσαρμονία μεταξύ του αριθμού των πτήσεων και της επιβατικής κίνησης είναι εύλογη, δεδομένου ότι το αυξημένο πτητικό έργο δεν συνεπάγεται, πάντοτε, μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, εάν το ποσοστό πληρότητας είναι χαμηλό.

Οι καλές επιδόσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι αποτέλεσμα της τουριστικής άνθησης κατά τη φετινή τουριστική σεζόν που, λόγω και της καλοκαιρίας, τείνει να έχει επιμηκυνθεί.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλια, σε πρόσφατο συνέδριο, οι τουριστικές εισπράξεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) που αφορά το τρέχον διάστημα μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, η πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να είναι υψηλότερη, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, σηματοδοτώντας ένα νέο ρεκόρ.

Μένει να φανεί εάν οι καλές αυτές επιδόσεις θα συνεχιστούν για τις αεροπορικές εταιρείες κατά το σύνολο του πρώτου-συνήθως αναιμικού- τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αναμενόμενη ανάκαμψη στην κίνηση των αεροσκαφών τοποθετείται, μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου, περίπου στο 85% της κίνησης του 2019.

Το 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία θα επιστρέψει στην κερδοφορία που τοποθετείται σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ, ύστερα από τρία χρόνια χαμηλών επιδόσεων λόγω πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: