Είναι η μεγαλύτερη και η πιο σημαντική δημοπρασία κρασιών, που έγινε ποτέ! Με 25.000 φιάλες από τις πιο σπάνιες σοδειές διεθνώς, που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται για μια τεράστια συλλογή, που δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby’s τον Νοέμβριο στο Χονγκ Κονγκ, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Μπον, που θεωρείται η οινική πρωτεύουσα της περιοχής της Βουργουνδίας. Όλα προέρχονται από το κελάρι του δισεκατομμυριούχου ταϊβανέζου συλλέκτη Πιερ Τσεν.

Ο ίδιος άλλωστε, δεν είναι συλλέκτης μόνον σπάνιων κρασιών αλλά και σπουδαίων έργων τέχνης. Φράνσις Μπέικον, Πάμπλο Πικάσο, Άντι Γουόρχολ, Γκέρχαρντ Ρίχτερ, Πίτερ Ντόιγκ και Ντέιβιντ Χόκνεϊ βρίσκονται μεταξύ άλλων στην τεράστια συλλογή του. Και δεν είναι τυχαίο, που αυτή τη στιγμή έργα αυτής της συλλογής εκτίθενται στην Tate Modern του Λονδίνου. Πρόκειται για την έκθεση «Συλλαμβάνοντας τη στιγμή», που θα διαρκέσει ως τις 28 Ιανουαρίου του 2024, σε συνεργασία με το Ίδρυμα YAGEO, το φιλανθρωπικό παράρτημα της εταιρείας ηλεκτρονικών Chen. Της εταιρείας δηλαδή, που ίδρυσε ο ίδιος ο Τσεν, το 1977, σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Ο Πιερ Τσεν με έργα τέχνης της συλλογής του

Διάσημη συλλογή

Ο Τσεν έκανε τη συλλογή του γνωστή, το 2006 όταν αγόρασε το «Tamsui», μια ελαιογραφία του Ταϊβανέζου καλλιτέχνη Tan Ting-pho, για 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας έτσι παγκόσμιο ρεκόρ για έναν Κινέζο καλλιτέχνη. Άλλα έργα μεγάλης αξίας στη συλλογή του περιλαμβάνουν το «Five Nudes» του Κινέζου επίσης καλλιτέχνη Sanyu, το οποίο επαναγόρασε το 2019 για 39,1 εκατομμύρια δολάρια μετά την αρχική του αγορά το 1993, καθώς και ένα έργο του 1971, του Σάι Τουόμπλι, που αγόρασε από τον Christie’s το 2004 για 5,4 εκατομμύρια δολάρια.

Φιάλες κρασιού της συλλογής Τσεν που βγαίνουν σε δημοπρασία με εκτίμηση από 110.000 ως 140.000 δολάρια η μία

Αυτά τα 25.000 μπουκάλια κρασιού εξάλλου, συγκεντρωμένα για 40 χρόνια είναι μόνο ένα κλάσμα της τεράστιας συλλογής του Τσεν. Πόσο μάλλον που είναι σπανιότατα, καθώς μερικά από αυτά προέρχονται από αμπέλια, που παράγουν μόνο μια χούφτα μπουκάλια το χρόνο, αντιπροσωπεύοντας έτσι, την πιο πολύτιμη συλλογή κρασιών που βγήκε ποτέ στην αγορά.

Η ένατη τέχνη

«Το κρασί είναι για μένα, η ένατη τέχνη», όπως λέει ο ίδιος. «Είναι η μόνη μορφή τέχνης, που μπορεί κανείς να καταναλώσει, χρησιμοποιώντας αισθήσεις που συνήθως δεν περιλαμβάνουν άλλες μορφές τέχνης, όπως τη γεύση και την όσφρηση ενώ παράλληλα απαιτεί δημιουργικότητα από την πλευρά του ιδιοκτήτη». Πέρα από τα κρασιά εξάλλου, ενδιαφέρεται και γενικότερα για τη γεύση, αφού σύντομα ετοιμάζεται να ανοίξει στο Παρίσι το πρώτο του εστιατόριο με την ονομασία Le Restaurant Blanc.

Σπάνιο αυτοκρατορικό Pétrus του 1982 με εκτίμηση ως 65.000 δολάρια

Ανάμεσα πάντως, στα κυριότερα στοιχεία της δημοπρασίας είναι δύο αυτοκρατορικές φιάλες (μπουκάλια οκτώ φορές μεγαλύτερο από το τυπικό μέγεθος) του Domaine de la Romaneé-Conti La Tâche 1985, που υπολογίζονται να φθάσουν έως και 190.000 δολάρια η μία. Επίσης, ένα μοναδικό και εξαιρετικά σπάνιο αυτοκρατορικό Pétrus του 1982, που θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα κρασιά του Μπορντό, θα μπορούσε να φτάσει τα 65.000 δολάρια ενώ και οι διάφορες vintage σαμπάνιες Krug και Dom Pérignon θα μπορούσαν να αποκομίσουν 5.000 και 7.000 δολάρια το μπουκάλι.

Τέλος και δύο magnum του 1985 Domaine Armand Rousseau Chambertin θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 32.000 δολάρια το καθένα.

Διαβάστε ακόμη: