Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 εκτοξεύτηκε η τιμή στο ασήμι, καθώς εντείνονται τα φαινόμενα έλλειψης φυσικού μετάλλου στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με αυξημένα ασφάλιστρα και αναταράξεις στη λειτουργία της αγοράς spot στο Λονδίνο.
Η τιμή spot του ασημιού ενισχύθηκε κατά 1,6%, αγγίζοντας τα 37,59 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ έφτασαν τα 38,46 δολάρια, επίπεδα που καταγράφονται για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην τιμή spot και στα futures θεωρείται ασυνήθιστη και συνήθως εξομαλύνεται μέσω πρακτικών αρμπιτράζ.
Σπάνιο φαινόμενο στην αγορά – αρμπιτράζ και δασμοί
Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αντίστοιχη αποκλιμάκωση τιμών ήταν στις αρχές του 2025, όταν οι φήμες περί δασμών στις εισαγωγές αργύρου στις ΗΠΑ προκάλεσαν άνοδο στις τιμές των futures. Η διαφορά αυτή ενεργοποίησε στρατηγικές αρμπιτράζ, με εμπόρους να σπεύδουν να μεταφέρουν φυσικό ασήμι σε αποθήκες της Comex στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, όταν ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως τα πολύτιμα μέταλλα δεν θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, η πίεση αυτή υποχώρησε.
Στο Λονδίνο, το ετήσιο κόστος δανεισμού ενός μηνός για ασήμι εκτοξεύτηκε στο 4,5%, πολύ πάνω από το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο που είναι ο κανόνας στην αγορά. Οι αυξημένες αποδόσεις ερμηνεύονται ως ένδειξη σπάνιου διαθέσιμου μετάλλου, ενώ ο κύριος όγκος αποθεμάτων στην περιοχή βρίσκεται σε μορφή ETFs, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα για άμεσο δανεισμό ή αγοραπωλησία.
Ρεκόρ εκροών και υποστήριξη από τα ETFs
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την Πέμπτη καταγράφηκε αύξηση κατά 1,1 εκατομμύρια ουγγιές στα αποθέματα ETF που στηρίζονται από ασήμι. Ο Daniel Ghali της TD Securities ανέφερε ότι οι μαζικές εκροές φυσικού μετάλλου που προκλήθηκαν από τις στρατηγικές αρμπιτράζ έχουν αφήσει τα διαθέσιμα αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά στο Λονδίνο.
Όπως σημείωσε, η «ψευδαίσθηση ρευστότητας» στην αγορά δημιουργεί προϋποθέσεις συμπίεσης στην προσφορά, προειδοποιώντας ότι η ισορροπία θα αποκατασταθεί μόνο μέσα από «κάποιου είδους φυσική στενότητα».
Το ασήμι έχει ήδη καταγράψει άνοδο 27% μέσα στο 2025, ξεπερνώντας τις αποδόσεις του χρυσού, γεγονός που ενισχύεται από τον διττό χαρακτήρα του μετάλλου: αφενός αποτελεί χρηματοοικονομικό μέσο, αφετέρου χρησιμοποιείται εκτενώς σε βιομηχανικές και ενεργειακές εφαρμογές, ιδίως σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με το Silver Institute, το 2025 θα είναι το πέμπτο διαδοχικό έτος ελλείμματος στην παγκόσμια αγορά αργύρου.
Παράλληλα, η τιμή του χρυσού spot ενισχύθηκε κατά 0,7% και έφτασε τα 3.347,21 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο 0,1%. Η πλατίνα υποχώρησε, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε πάνω από 2%, υποδηλώνοντας μικτή τάση στις αγορές πολύτιμων μετάλλων.
Διαβάστε ακόμη:
- Προ των πυλών ο 3ος ενεργειακός πυλώνας της χώρας από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Motor Oil
- Financial Times: Πως επέστρεψε από τον γκρεμό η ελληνική οικονομία
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη «μπαίνει» στο νεκροτομείο – Νέο εργαλείο στα χέρια των ιατροδικαστών
- Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Γέννησε η αθλητικογράφος – Το βίντεο από το μαιευτήριο