Με μια κίνηση υψηλής στρατηγικής σημασίας που χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil επισημοποίησαν χθες την εν πολλοίς αναμενόμενη συμφωνία ενώνοντας τις δυνάμεις τους στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Για το συγκεκριμένο deal σας είχε ενημερώσει πρώτο το Radar από τις 10 Φεβρουαρίου σε μια ακόμη αποκάλυψη!

Η νέα εταιρεία, με την προσωρινή ονομασία UtilityCo, έρχεται να αποτελέσει τον τρίτο ισχυρό πόλο στην αγορά, με μερίδιο 17% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα deal που δεν περιορίζεται στη μεγέθυνση, αλλά επαναπροσδιορίζει την ισορροπία δυνάμεων, σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία. Η ΔΕΗ (50%) και η Protergia (22%) θα αντιμετωπίσουν πλέον έναν ανταγωνιστή με κρίσιμη μάζα, έτοιμο να αξιοποιήσει συνέργειες, τεχνογνωσία και κεφαλαιακή ισχύ.

Το deal και οι όροι

Η συμφωνία περιλαμβάνει εισφορές περιουσιακών στοιχείων και μετρητών από τους δύο ομίλους, οδηγώντας σε ένα σχήμα με ίσες συμμετοχές και δικαιώματα ψήφου.

Συγκεκριμένα η Motor Oil εισφέρει το 100% της nrg (προμηθευτής ενέργειας), το 50% της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής (877 MW), το 35% της Korinthos Power (437 MW) και 79 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Από την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισφέρει το 100% της ΗΡΩΝ και ΗΡΩΝ II, το υπόλοιπο 35% της μονάδας στην Κομοτηνή και παράλληλα λαμβάνει περίπου 128 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Όπως ανακοινώθηκε χθες τα ποσά τελούν υπό την αίρεση confirmatory due diligence.

Μένουν εκτός πλαισίου συμφωνίας οι δραστηριότητες στην ηλεκτροκίνηση της NRG, οι δραστηριότητες της Ηρων εκτός Ελλάδας καθώς και ο τομέας του energy trading και των ΦΟΣΕ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence), καθώς και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και από τις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων των δύο εταιρειών.

Η νέα εταιρεία σε αριθμούς

Το νέο ενεργειακό σχήμα συγκεντρώνει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προφίλ καθώς περιλαμβάνει 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς 17%. Επιπλέον διαθέτει 61.000 πελάτες φυσικού αερίου με μερίδιο 11%, ισχυρό χαρτοφυλάκιο άνω των 1.700 MW, συμμετοχή σε τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όπως ΗΡΩΝ II – 441 MW Korinthos Power – 437 MW και Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής – 877 MW.

Το νέο σχήμα καθετοποιεί πλήρως τη λειτουργία της UtilityCo με δραστηριότητες στην παραγωγή, προμήθεια και διαχείριση πελατών, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και ευελιξία τιμολόγησης σε μια αγορά έντονα ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 2,4% έως το 2030, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις. Την ίδια στιγμή η εγχώρια αγορά προμήθειας παραμένει κατακερματισμένη, με παρόχους μικρής κλίμακας να ελέγχουν περίπου το 10%.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται όπως αναφέρεται προοπτική ανάπτυξης σε τμήμα της αγοράς που υπερβαίνει τα 11 TWh τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την προσθήκη άνω των 6 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα την περίοδο 2025–2030, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες για ισχύ εξισορρόπησης στο σύστημα.

Η αγορά συγκεντρώνεται

Με την είσοδο στην αγορά της UtilityCo, η ελληνική αγορά ενέργειας αποκτά πλέον ξεκάθαρα τρεις κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης υπό την ομπρέλα της ΔΕΗ, της Protergia και της UtilityCo που ελέγχουν συνολικά το 85% της προμήθειας, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο έντονου ανταγωνισμού αλλά και αυξημένων απαιτήσεων για επενδύσεις, ψηφιοποίηση και καινοτομία.

Η συγκέντρωση της αγοράς, που ξεκίνησε την τελευταία πενταετία, φαίνεται πλέον να μονιμοποιείτε αλλά και να επεκτείνεται και μεταξύ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.  Η Protergia αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς αποκτώντας μικρότερους παίκτες (Watt&Wolt, Unison, EfA Energy, Volterra). Στο σχεδιασμό είναι η αύξηση του μεριδίου στο 30% το επόμενο διάστημα.

Εντός των ημερών ολοκληρώνεται επίσης και η συμφωνία μεταξύ HelleniQ Energy και Edison για την απόκτηση της Elpedison με στόχο ένα εξίσου υπολογίσιμο παίκτη στη ενεργειακή αγορά.

Οι μικρότεροι εταιρείες θα αναγκαστούν να βρουν στρατηγικούς εταίρους, είτε να εξειδικευτούν σε μικρότερα τμήματα της αγοράς. Παράλληλα, οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν μέσα από λιγότερες, αλλά ποιοτικότερες και πιο αξιόπιστες προτάσεις.

Το επόμενο κεφάλαιο

Η δημιουργία της UtilityCo είναι η πρώτη σοβαρή κίνηση στο retail που βρίσκεται απέναντι στο δίπολο ΔΕΗ–Protergia. Σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα πιο ώριμο μοντέλο αγοράς, με συγκριτική αξιολόγηση, αλλά και σκληρότερο ανταγωνισμό. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τώρα είναι ποιος θα κάνει την επόμενη κίνηση και με ποιες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: