Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή καθώς οι έμποροι υποδέχθηκαν αισιόδοξα τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Wyoming, που δείχνουν ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Ράλι των σημαντικών δεικτών την Παρασκευή

Ο βιομηχανικός μέσος όρος  Dow Jones Industrial Average έκλεισε 247,48 μονάδες ή 0,7% στις 34.346,90, μετά από άνοδο άνω των 300 μονάδων στα υψηλά της συνεδρίασης.

Ο S&P 500 κέρδισε περίπου 0,7% για να κλείσει στις 4.405,71 μονάδες, ενώ ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,9% στις 13.590,65, που ήταν αρκετό για να βοηθήσει και τους δύο δείκτες να κλείσουν ένα σερί ηττών τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, ο Dow κατέγραψε μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Οι τομείς της ενέργειας και της διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών του S&P 500 αυξήθηκαν τουλάχιστον 1% την Παρασκευή. Η εταιρεία πετρελαιοειδών Valero Energy και η παιχνιδοποιός Hasbro ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 2,8% και 5,7%, αντίστοιχα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού Δημοσίου αυξήθηκε λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 4,233%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 4,282%.

Στήριξη από τις καταναλωτικές δαπάνες και τα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ

Η αισιοδοξία τροφοδοτήθηκε, εν μέρει, από την εμπιστοσύνη του Powell  στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, καθώς ανέφερε «ιδιαίτερα ισχυρές» καταναλωτικές δαπάνες και πρώιμα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό πίσω στο στόχο του 2%.

«Η οικονομία μπορεί να μην ψύχεται όπως αναμένεται. Μέχρι στιγμής φέτος, η αύξηση του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) ήταν πάνω από τις προσδοκίες και πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση, και οι πρόσφατες αναγνώσεις για τις καταναλωτικές δαπάνες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές», είπε ο  Powell. «Επιπλέον, μετά την απότομη επιβράδυνση τους τελευταίους 18 μήνες, ο στεγαστικός τομέας δείχνει σημάδια ανάκαμψης».

Δεδομένου ότι ο Powell δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για την κατεύθυνση που βλέπει τα επιτόκια, ωστόσο, ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, δήλωσε ότι η τροχιά της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων θα αποτελέσει βασικό υπόβαθρο της κατεύθυνσης της αγοράς.

«Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο οι αποδόσεις κινούνται υψηλότερα, αυτό που κάνουν είναι ότι αυστηροποιούν τους οικονομικούς όρους από μόνες τους επειδή το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται», είπε ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου έκλεισε την Παρασκευή χαμηλότερα στο 4,233%, αφού έφτασε στα υψηλά στις αρχές της εβδομάδας.

Ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη: