(upd) Άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Ευρώπης και της Ασίας-Ειρηνικού την Πέμπτη, μετά τη μεγαλύτερη έκρηξη κερδών στη Wall Street από το 2008, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε όλα τα κράτη, εκτός της Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άλμα 7%, όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Οι τραπεζικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, με άνοδο 10%, 9,9% και 9,1% αντίστοιχα.
Οι μετοχές του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, που αποτελεί βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, κατέγραψαν ράλι 12%.
Ασία
Οι ιαπωνικές αγορές ηγήθηκαν των κερδών στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, σημειώνοντας ξέφρενο ράλι. Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε ράλι 8,35%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 7,59%.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 5,38%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 5,09%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 4,67%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις κινεζικές μετοχές, καθώς οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις εισαγωγές από την ηπειρωτική χώρα στο 125%, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα με επιβολή εισφοράς 84% στα αμερικανικά προϊόντα.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ περιόρισε τα κέρδη του στο 1,92%.
Κλειστές λόγω αργίας παραμένουν οι αγορές της Ινδίας.
Στο ταμπλό, ράλι καταγράφουν οι μετοχές της τεχνολογίας. Η SoftBank Group ενισχύθηκε κατά 10,97%, η Lasertec, κέρδισε 14,06% και η Advantest, σημείωσε ράλι 13,78%.
Ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία την Πέμπτη, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 18 μηνών, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική του Τραμπ ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια.
Κίνα
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα συρρικνώθηκαν τον Μάρτιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού εδραιώθηκε περαιτέρω, καθώς οι Κινέζοι εξαγωγείς προετοιμάζονται για περισσότερο πόνο, εν μέσω ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, παραμένοντας σε αποπληθωριστικό έδαφος αφού είχε συρρικνωθεί κατά 0,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.
Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για 29ο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας 2,5% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Νοέμβριο του 2024.
Διαβάστε ακόμη:
-
Πολυτιμότερη εταιρία στον κόσμο η Μicrosoft – «Πρωτιά» χάρη στην «κατρακύλα» της Apple
-
Citi: Νέα δυναμική βλέπει στη μετοχή της Metlen μετά το Capital Markets Day της στις 28 Απριλίου
-
Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο η Κίνα – Νέοι δασμοί 84% στις ΗΠΑ
-
Τι φέρνει για την οικονομία η νέα αύξηση του κατωτάτου μισθού