Στα 25 €/MWh είναι η τελική πρόταση της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) για το περιθώριο δραστηριότητας για τα υπερέσοδα των παρόχων ενέργειας.

Λόγω εκλογών όμως είναι άγνωστο πότε και από ποιόν θα εκδοθεί η εφαρμοστική ΚΥΑ, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα.

Ήδη η ΡΑΑΕΥ έχει στείλει στο ΥΠΕΝ την αναλυτική εισήγηση για τον καθορισμό του εύλογου περιθωρίου δραστηριότητας, δηλαδή της μοναδικής παραμέτρου που έμενε προς προσδιορισμό, στη μεθοδολογία υπολογισμού των συγκυριακά υπερβολικών εσόδων των εταιρειών.

Η ΡΑΑΕΥ που διαδέχτηκε τη ΡΑΕ, εισηγείται, η τιμή αυτή να τεθεί στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παρέχοντας επομένως μία βάση αναφοράς στο υπουργείο, ώστε αυτό να λάβει την τελική απόφαση για την εν λόγω τιμή.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ για τα υπερέσοδα, με την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, σε πρώτη φάση για τον υπολογισμό και την ανάκτηση των ποσών για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έστω και όχι ολόκληρο.

Λόγω και των εκλογών παραμένει άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του μηχανισμού.

Ρεύμα: Νέα αύξηση στα τιμολόγια - «Καπέλο» 80 ευρώ για κάθε νοικοκυριό!

Πως λειτουργεί ο μηχανισμός για το «εύλογο περιθώριο δράσης»

Στο μηχανισμό θα περιλαμβάνονται και θα συνυπολογίζονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες λόγω των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Αφού όμως η προτεινόμενη τιμή είναι στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλους τους προμηθευτές, σημαίνει πως υπήρξε απομάκρυνση από την αρχική εκδοχή της μεθοδολογίας.

Ο καθορισμός του περιθωρίου δραστηριότητας σημαίνει πως θεσμοθετούνται τρία μεγέθη: α) επισφάλειες, β) λειτουργικό κόστος και γ)περιθώριο κέρδους.

Σε αυτά έχουν υπολογισθεί μεσοσταθμικές τιμές, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο του κλάδου.

Πάντως η πρώτη «βερσιόν» προέβλεπε ότι οριζόντιο θα ήταν μόνο το περιθώριο κέρδους, ίδιο για όλες τις εταιρείες, ενώ θα υπολογιζόταν εξατομικευμένα για κάθε προμηθευτή το λειτουργικό κόστος και οι επισφάλειες.

Επομένως, αρχικά προβλεπόταν πως για κάθε εταιρεία θα ήταν διαφορετικό το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας.

Τώρα πλέον ανά μήνα και προμηθευτή, η μεθοδολογία προβλέπει πως θα υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική του χρέωση και το κόστος απόκτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, με βάση τη μεσοσταθμική τιμή αγοράς που προσδιορίζει ο ΑΔΜΗΕ.

Από το αποτέλεσμα, θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας.

Η ελληνική πρόταση για τα δίκτυα ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. - «Ναι» στην αυτόματη μείωση κατανάλωσης αερίου

Ο υπολογισμός για το εξάμηνο του 2022

Με τον υπολογισμό σε ευρώ/MWh που θα προκύπτει, θα υπολογίζονται οι αυξημένες ταμειακές ροές της εταιρείας από την προμήθεια ρεύματος στο πελατολόγιό της – πολλαπλασιάζοντάς το με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που τον συγκεκριμένο μήνα παρείχε στους καταναλωτές της.

Από αυτές τις αυξημένες εισροές θα καθορίζονται τα υπερέσοδα, αφαιρώντας το κόστος για hedging για όσες εταιρείες προχωρούν σε αντιστάθμιση κινδύνου.

Τα ποσά που θα ανακτηθούν θα βασισθούν στο τελικό ισοζύγιο του 6μηνου του 2022 ως πρώτο παράδειγμα, καθώς τυχόν ζημίες που είχε ένας προμηθευτής κάποιον μήνα λόγω χαμηλής χρέωσης σε σχέση με το πώς εξελίχθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές, θα αφαιρούνται από τα υπερέσοδα που ενδεχόμενως είχε κάποιον άλλο μήνα.

Από τα ποσά που θα προκύψουν για το 6μηνο όπως και στους επόμενους εξάμηνους «κύκλους» υπολογισμού, οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν άμεσα το 60%, ενώ το 40% θα εισπραχθεί μετά το πέρας ισχύος του μηχανισμού, όταν θα γίνει και η τελική εκκαθάριση.

Το Eurogroup θέλει να καταργήσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις απο του χρόνου!

Πως αναδιαρθρώνει η ΡΑΑΕΥ την εποπτεία της λιανικής ρεύματος

Σε πλήρη αναδιάρθρωση στην εποπτεία της λιανικής αγοράς ενέργειας προχωρά η ΡΑΑΕΥ.

Οι αλλαγές είναι απόρροια της εμπειρίας από την ενεργειακή κρίση του 2022, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους παρόχους ενέργειας, επιταχύνοντας αλλαγές και έκτακτα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους επέδρασαν πολύμορφα στην αγορά.

Χαρακτηριστικά τα όσα απεκάλυψε η κα Ειρήνη Ιακωβίδου, Διευθύντρια Ρύθμισης & Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Προστασίας Καταναλωτών της ΡΑΕ, πρόσφατα σε ενεργειακό Συνέδριο, λέγοντας πως «υπάρχει μεγάλη ανάγκη να παρέχεται σωστή ενημέρωση στους καταναλωτές, για το πως θα πετύχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας την κατανάλωσή τους, χωρίς να περιορίζουν τις ανάγκες τους».

Ρεύμα: Ξέφυγαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Τα πέντε νέα «οπλα» της ΡΑΑΕΥ

Η ΡΑΑΕΥ δρομολογεί την ανάπτυξη 5 νέων «εργαλείων» για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς προμήθειας, την εξασφάλιση διαφάνειας και ολοκληρωμένης ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών:

Α) Σύστημα σύγκρισης τιμών: Το οποίο έχει ως σκοπό να εισάγει όλους τους πιθανούς παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν τις τελικές τιμές στη λιανική αγοράς. Αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο καθώς ο καταναλωτής θα μπορεί χρησιμοποιώντας το να συγκρίνει τα τιμολόγια και τις προσφορές των παρόχων

Β ) «Retail Monitoring Tool»: Το οποίο θα εποπτεύει ολόκληρη την αγορά, συλλέγοντας πληροφορίες από τους προμηθευτές και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά (τα τιμολόγια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κα). Επομένως, η ΡΑΕ θα διαθέτει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την αγορά, έτσι ώστε να μπορεί να τη ρυθμίσει καλύτερα.

Γ) Αναλυτική Βάση δεδομένων: Όπου θα εισάγεται κάθε μήνα αναλυτικά η τιμολόγηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα αξιοποιηθεί ως μέσο επίλυσης των παραπόνων από τους καταναλωτές, καθώς και για την εποπτεία του τρόπου τιμολόγησης από τις εταιρείες.

Δ) Πλατφόρμα εξοικονόμησης: Όπου θα περιλαμβάνονται απλές προτάσεις για εξοικονόμηση στην οικιακή κατανάλωση.

Ε) Πλατφόρμα για την ενεργειακή διαμεσολάβηση: Θα λειτουργήσει σε σύνδεση με το MyRae, όπου ο καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα, στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με τον τρόπο που επιλύεται ένα πρόβλημα από τον προμηθευτή, να παραπέμπεται στην νέα πλατφόρμα, για να αιτηθεί εκ νέου ρύθμιση.

Ρεύμα: Άσχημη εξέλιξη - Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις για φθηνά τιμολόγια

Η ενημέρωση των καταναλωτών

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕΥ (πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προχώρησε σε καμπάνια ενημέρωσης, ενώ ανέπτυξε την ιστοσελίδα www.ElectricityCostCalculator.gr. Σε αυτή, οι οικιακοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα, καταγράφοντας τις συσκευές τους και μετρώντας τις ώρες κατανάλωσης, να συνδέσουν τη συνολική κατανάλωση με το λογαριασμό τους, αποκτώντας ολοκληρωμένη εικόνα των χρεώσεων.

Επιπλέον, σε λειτουργία βρίσκεται, εδώ και παραπάνω από ενάμιση χρόνο, η πλατφόρμα MyRae, ως «Πλατφόρμα Ενημέρωσης & Υποστήριξης Καταναλωτών».

Στο MyRae, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να υποβάλει παράπονα στην ΡΑΕ, τα οποία στην συνέχεια προωθούνται στον αρμόδιο προμηθευτή προς επίλυση, με την Αρχή να επιβλέπει την διαδικασία.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει συμβάλει ώστε οι προμηθευτές να ανταποκρίνονται ταχύτερα στα αιτήματα των καταναλωτών.

Παράλληλα, παρέχει και την απαραίτητη πληροφόρηση προς τον Ρυθμιστή, σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών και την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχεται, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει, εφόσον παρατηρείται παραβίαση των κανόνων από πλευράς προμηθευτών.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε η κα Ιακωβίδου, το γεγονός ότι μέσα στο 2022 υποβλήθηκαν πάνω από 12.000 παράπονα, τα οποία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα διαχειριστεί η ΡΑΕ εκτός της πλατφόρμας.

Διαβάστε περισσότερα