Είχαν βαλθεί να μας τρομοκρατήσουν ο κ. Μάνος Μανουσάκης με τους ισχυρούς προστάτες (που κατά σύμπτωση έχουν και το ίδιο μικρό όνομα) και ο ΑΔΜΗΕ ‘του’, ότι το τετραήμερο του Πάσχα θα τη βγάλουμε με …λαμπάδες (και όχι μόνο λόγω Ανάστασης) και θα μαγειρέψουμε μόνο σε …ξυλόφουρνο όσοι έχουν φυσικά (και όχι για να τηρηθούν οι παραδόσεις αλλά) επειδή δεν θα είχαμε ρεύμα λόγω πλήρους καταστροφής του Συστήματος.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ κράτησαν πιο υπεύθυνη στάση και χαμηλούς τόνους, ενώ το Μαξίμου υπενθύμισε στον κο Μανουσάκη (και του τράβηξε το αυτί όπως μαθαίνουμε) πως η αποστολή του δεν είναι να κινδυνολογεί μήπως και γίνει «μία στραβή στη βάρδια» που έλεγε και μια ψυχή, αλλά να διασφαλίζει απρόσκοπτη μεταφορά και διανομή (ο ΔΕΔΔΗΕ που πάντως δεν κινδυνολόγησε) ρεύματος στους καταναλωτές.
Ποιοι ανακουφίστηκαν και πως…
Όπερ και εγένετο: οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από Μεγάλη Παρασκευή ως Δευτέρα του Πάσχα ήταν καλές, με συνέπεια να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι κίνδυνοι για την ευστάθεια του συστήματος και, κατά συνέπεια, η ανάγκη παρεμβάσεων από τον ΑΔΜΗΕ, κύκλοι του οποίου δήλωναν ….«ανακουφισμένοι» χωρίς να επεξηγούν τον ακριβή λόγο της ανακούφισης, αφού υπάρχουν ποικίλοι λόγοι και τρόποι για να ανακουφιστεί κάποιος.
«Σχετικά δύσκολη ημέρα ήταν η Μεγάλη Παρασκευή, καθώς από το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός ήταν συννεφιασμένος στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με συνέπεια να περιοριστεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Έτσι, η μειωμένη παραγωγή μεταφέρθηκε και σε μείωση στη ζήτηση, που καταγράφηκε το τριήμερο που ακολούθησε» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο ΑΔΜΗΕ μετά από δική μας γερή …παρέμβαση-κατσάδα χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολύ περιορισμένες περικοπές ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς και ο ΔΕΔΔΗΕ σε ακόμη λιγότερες περικοπές ηλεκτροπαραγωγής στο δίκτυο».
Όπως μαθαίνουμε ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε παράλληλα σε περιορισμό της δυναμικότητας εισαγωγών στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας μας, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Ο περιορισμός επικεντρώθηκε στις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να είναι εγγυημένη η ευστάθεια.
Κινδυνολογία κατ’ εξακολούθηση
Παρά τη συγκυρία που διαμορφώθηκε το Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ δεν σταματά ακόμη και σήμερα να κινδυνολογεί.
Τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να φαίνονται τις περιόδους όπου η μειωμένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια συνδυάζεται με αυξημένη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, παραμένουν σύμφωνα με το Διαχειριστή.
Με καθυστέρηση 4-5 ετών ο κ. Μανουσάκης ανακάλυψε ότι το φάρμακο που «θεραπεύει πάσα νόσο και πάσα μαλακία» όπως έλεγαν οι αρχαίοι, είναι η μαζική αποθήκευση ρεύματος χωρίς να έχει κάνει κάτι για να την προωθήσει, άγνωστο τί περιμένει την τελευταία στιγμή.
Θυμίζουμε ότι στις 26 Μαρτίου, όταν το φορτίο στο σύστημα περιορίστηκε στα μόλις 500 Μεγαβάτ, ο κ. Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια και μάλιστα πριν την …Πασχαλιά.
Οι δυο «γαμπροί» και τι γίνεται στον «κόκκινο συναγερμό»
Στις περιπτώσεις κόκκινου συναγερμού, o ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει οριζόντιες και αναλογικές περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, με βάση την ισχύ παραγωγής εκείνη τη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ.
Επίσης, σε πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει να συνδράμει σε επείγουσες περιπτώσεις, με περικοπές σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων περί τα 700-900 MW (με όρους ωστόσο εγκατεστημένης ισχύος και όχι ισχύος παραγωγής). Παράλληλα, ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής πρόκειται να καταρτίσει ένα πλάνο για την ενίσχυση ανά 6μηνο των σταθμών που θα μπορεί να περικόπτει.
Δεύτερο προληπτικό μέτρο του ΑΔΜΗΕ είναι η παρέμβαση στο διασυνοριακό εμπόριο, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο περιορισμός στις εισαγωγές προγραμματίζεται 2 ημέρες νωρίτερα, ώστε να προκαλείται η σχετικά χαμηλή αναταραχή στις αγορές από τις οποίες θα προέρχονταν οι εισαγωγές.
Εμείς εντελώς αθώα ρωτάμε: τί έργα προτείνει ο κος Μανουσάκης να γίνουν για να προστατευθούμε από τους κινδύνους που ο ίδιος επισείει: ποιος θα τα προκηρύξει αυτά τα έργα; Πόσο θα κοστίζουν;
Και το κυριότερο: ποιοι είναι οι δύο «γαμπροί» που ράβουν κοστούμι για να τα αναλάβουν;