Χιλιάδες λογαριασμοί στο Twitter έχασαν από σήμερα το «μπλε τικ» από τους λογαριασμούς τους, μεταξύ αυτών η Μπιγιονσέ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει αλλάξει τη διαδικασία πιστοποίησης των λογαριασμών, από την περίοδο που ανέλαβε επικεφαλής ο Έλον Μασκ, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα κέρδη του.

Όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίηση θα πρέπει να πληρώσουν 84 δολάρια τον χρόνο συνδρομή στο Twitter Blue. Στο νέο σύστημα επαλήθευσης έχουν εισαχθεί τρία χρώματα: χρυσό, γκρι και μπλε, ανάλογα με το πόσα στοιχεία συλλέχθηκαν για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη.

Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης, Λόλο Τζόουνς, αστειεύτηκε με την απώλεια του «μπλε τικ» της, ενώ ο ράπερ Άις Τι εξέφρασε τη λύπη του για την ίδια τη συζήτηση γύρω από το θέμα. «Το γεγονός ότι συζητάμε ακόμη και για τα “μπλε τικ” είναι μια θλιβερή στιγμή για την κοινωνία» έγραψε.

Η δυνατότητα πιστοποίησης των λογαριασμών δόθηκε για πρώτη φορά το 2009, μετά από μήνυση παλαίμαχων αθλητών του μπέιζμπολ για ψεύτικους λογαριασμούς που υποδύονταν ότι ήταν εκείνοι.  Τώρα που τα τικ έχουν εξαφανιστεί, ένας από τους λίγους τρόπους με τον οποίο θα μπορεί να αναγνωριστεί ως γνήσιο το προφίλ μία διασημότητας – που δεν πλήρωσε για την υπηρεσία – είναι ο αριθμός των followers. 

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους για ραγδαία αύξηση της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα. Ο Έλον Μασκ, πάντως, έχει ισχυριστεί πως οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο της εκδημοκρακιοποίησης του μέσου.  Ήδη καταγράφονται τα πρώτα περιστατικά διάδοσης fake news. Λογαριασμός με τη φωτογραφία της Χίλαρι Κλίντον, έσπευσε να ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι φόβοι περί παραπληροφόρησης ενδέχεται να έχουν άμεση επίπτωση και στην προσπάθεια του Twitter να επιστρέψουν οι διαφημιστές και άρα το πλάνο της αύξησης εσόδων μπορεί να «ναυαγήσει».

Διαβάστε περισσότερα