Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT στην Αυστραλία έχουν τελειοποιήσει την τεχνολογία που επιτρέπει στα οργανικά απόβλητα να μετατρέπονται σε ενεργειακό «χρυσό». Η τεχνολογία που ονομάζεται PYROCO χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες για να μετατρέψει τα πλούσια σε άνθρακα απόβλητα σε ένα προϊόν που ονομάζεται biochar, το οποίο έχει πολλαπλές εφαρμογές.

Τα ρεύματα αποβλήτων που ρέουν από τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες είναι συχνά πλούσια σε ενώσεις άνθρακα. Αυτά μπορούν να παγιδευτούν όταν τα βιοστερεά διαχωρίζονται από τα λύματα, αλλά συχνά καταλήγουν σε χωματερές, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία από μικροοργανισμούς και απελευθερώνουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το PYROCO είναι η εμπορική ονομασία που δίνεται στην τεχνολογία πυρόλυσης που χρησιμοποιούν οι ερευνητές στο RMIT για να μετατρέψουν αυτά τα βιοστερεά σε μια ουσία που μοιάζει με άνθρακα που ονομάζεται βιοκάρβουνο. Σε αυτή την τεχνική, τα βιοστερεά υφίστανται επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς οξυγόνο για να δημιουργηθεί μια σταθερή μορφή άνθρακα που δεν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Το Biochar δεν είναι ένα μεμονωμένο προϊόν, αλλά ένα όνομα που δίνεται σε προϊόντα που έχουν ορισμένες φυσικές και χημικές ιδιότητες. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να παρασκευαστούν από διάφορα βιολογικά προϊόντα που κυμαίνονται από φυτικά υπολείμματα μέχρι ροκανίδια, κοπριά ή ακόμα και γεωργικά απόβλητα.

Η τεχνολογία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και αναφέρθηκε επίσης ότι χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς της λεκάνης του Αμαζονίου. Τότε, το υλικό χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, αναφέρει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Μαζί με αυτή την εφαρμογή, το βιοκάρβουνο έχει επίσης βρεθεί ότι είναι χρήσιμο στην κατασκευή ηλεκτροδίων άνθρακα για μπαταρίες και άλλες συσκευές αποθήκευσης ενέργειας, προκαλώντας αυξημένη υιοθέτηση της μεθόδου τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: