Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι παρότι τα οικονομικά των νοικοκυριών πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού δεν έχει ακόμη κορυφωθεί πλήρως στην οικονομία.

Στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι «το συνολικό περιβάλλον κινδύνου παραμένει απαιτητικό» εν μέσω μιας υποτονικής εγχώριας οικονομίας, περαιτέρω κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη και πληθωρισμό και αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου 2023, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της τόνισε στην έκθεση ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια τόσο στο Η.Β. όσο και στις Η.Π.Α. είναι πλέον κοντά στα προ του 2008 επίπεδα.

«Η πλήρης επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, θέτοντας συνεχείς προκλήσεις για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν από ευπάθειες στο σύστημα χρηματοδότησης που βασίζεται στην αγορά», ανέφερε το Financial Stability Report (FPC).

«Μέχρι στιγμής, και ενώ το FPC συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, οι δανειολήπτες του Ηνωμένου Βασιλείου και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν σε γενικές γραμμές ανθεκτικά στον αντίκτυπο των υψηλότερων και πιο ασταθών επιτοκίων».

Από το τελευταίο FSR του τον Ιούλιο, η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, σημείωσε το FPC, γεγονός που μείωσε το μερίδιο των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν υψηλούς δείκτες προσαρμοσμένου κόστους ζωής, προσαρμοσμένους στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, μια χαμηλότερη αναμενόμενη πορεία για το κύριο επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας μείωσε τον βαθμό στον οποίο είναι πιθανό να αυξηθεί αυτή η μετοχή.

«Παρόλα αυτά, τα οικονομικά των νοικοκυριών εξακολουθούν να επιβαρύνονται από το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τα υψηλότερα επιτόκια, μερικά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αντικατοπτριστεί σε υψηλότερες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων», ανέφερε η FPC.

Διαβάστε ακόμη: