Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς συνέχισε τον αγώνα της κατά του υψηλότερου πληθωρισμού μεταξύ των μεγάλων πλούσιων οικονομιών του κόσμου, και τόνισε ότι δεν αναμένει να τα μειώσει σύντομα.

Παρά τη δημοσίευση προβλέψεων που δείχνουν πλέον ότι η βρετανική οικονομία κινείται πλέον κοντά στην ύφεση και θα παραμείνει στάσιμη τα επόμενα χρόνια, η BoE διατήρησε το τραπεζικό επιτόκιο στο 5,25% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις, σημειώνει το Reuters.

Ενίσχυσε επίσης το μήνυμά της ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό, παρόλο που μόνο το ήμισυ περίπου του αντίκτυπου των μακροχρόνιων αυξήσεων των επιτοκίων της έχει γίνει αισθητός στην οικονομία μέχρι στιγμής.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού επιτοκίου, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Δεν προβλέπονται μειώσεις επιτοκίων

“Οι τελευταίες προβλέψεις της MPC δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα”, ανέφερε η BoE. “Περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα απαιτηθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις”.

Τον Σεπτέμβριο, η BoE είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν “επαρκώς περιοριστικά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Ο Διοικητής Andrew Bailey προσπάθησε επίσης να περάσει το μήνυμα ότι η πτώση του πληθωρισμού κατά το περασμένο έτος από το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980 και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως σημάδι ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν σύντομα να τεθούν στο τραπέζι, και μια πιο πιθανή πιθανότητα ήταν μια άλλη αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη: