Ο βασικός πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας το Τόκιο πιθανότατα αυξήθηκε τον Νοέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα, έδειξε δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Reuters, σε ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να υποχωρούν.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στο Τόκιο, ένας κορυφαίος δείκτης των τάσεων του πληθωρισμού σε εθνικό επίπεδο, αναμενόταν να είχε ανέβει 2,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 16 οικονομολόγων, κυρίως χάρη στην πτώση των τιμών των καυσίμων και την επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων. Αυτό θα ακολουθούσε μια αύξηση 2,7% του Οκτωβρίου.

«Αν και οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν μειωθεί στο μισό, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων αναμένεται να μειωθούν ξανά καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου κορυφώνονται και η δυναμική των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων επιβραδύνεται», δήλωσε ο Shunpei Fujita, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνητής της Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, πολλοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα τερματίσει τόσο τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC) όσο και την πολιτική αρνητικών επιτοκίων το επόμενο έτος με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τον στόχο του 2% για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση ανέμεναν επίσης την πρώτη συρρίκνωση σε μηνιαία βάση στις δαπάνες των νοικοκυριών σε τρεις μήνες τον Οκτώβριο, συμπιεσμένη από τις πιέσεις των τιμών. Οι δαπάνες των νοικοκυριών πιθανότατα συρρικνώθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειώθηκαν κατά 3,0% από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Εν τω μεταξύ, η δημοσκόπηση υπολόγισε επίσης ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας θα ήταν πλεόνασμα 1,90 τρισεκατομμυρίων γιεν (12,83 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Οκτώβριο μετά το πλεόνασμα 2,72 τρισεκατομμυρίων γιεν του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: