Ο μόνιμος μηχανισμός κρατικής αρωγής εξέδωσε ανακοίνωση για την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη, ώστε οι αποζημιώσεις να δίνονται χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Το υπουργείο Εσωτερικών, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

  • Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Εκτός των 600 ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες, στη σύνθεση των οποίων περιλαμβάνεται ένα ή περισσότερα άτομα με αναπηρία.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Με τη νομοθετική ρύθμιση οι ως άνω οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Αποζημίωση έως και 120.000 ευρώ

Το εν λόγω μοντέλο προέβλεπε τη διάθεση προκαταβολικά και άμεσα με διαδικασίες «εξπρές» ποσού 20.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο για την επισκευή της κατοικίας του: Με μια απλή αίτηση και χωρίς να απαιτηθεί έλεγχος σε πρώτο στάδιο, το συγκεκριμένο ποσό αποδόθηκε σε εκείνους που υπέστησαν ζημιές στην κατοικία τους από την μανία της πύρινης λαίλαπας.

Με άλλα λόγια, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί χωρίς πολλά-πολλά μια προκαταβολή για την επισκευή κατοικίας σε όσους διαμένουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο έλεγχος να γίνει εκ των υστέρων.

Η προκαταβολή αυτή συνιστά όμως μέρος της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χορηγήθηκε στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής μπορούσε να φτάσει τα 120.000 ευρώ.

Με μια απλή αίτηση και τον έλεγχο για την επιβεβαίωση των στοιχείων να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο, Δήμοι και ΚΕΠ υποδέχτηκαν τις αιτήσεις όπως βεβαίως και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr.