Παρά τις αποδοκιμασίες από τη Δύση, η Ρωσία προειδοποιεί ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια “βρώμικη βόμβα” στην Ουκρανία και δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Η Ρωσία έστειλε επιστολή σχετικά με τον ισχυρισμό της για το Κίεβο στα Ηνωμένα Έθνη αργά τη Δευτέρα και διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Μόσχα σχεδίαζε να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε κλειστή συνεδρίαση την επόμενη ημέρα.

“Θα θεωρήσουμε τη χρήση της βρώμικης βόμβας από το καθεστώς του Κιέβου ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας“, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην επιστολή, την οποία είδε το Reuters.

Δύση: Ψευδείς οι ρωσικοί ισχυρισμοί

Με τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία επαρχία Χερσώνα, κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν τηλεφωνήσει στους δυτικούς ομολόγους τους την Κυριακή και τη Δευτέρα για να εκφράσουν τις υποψίες τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως “διαφανώς ψευδείς” και επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

“Ο κόσμος θα δει μέσα από κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Προειδοποίηση ΗΠΑ – Φόβοι κλιμάκωσης

Αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τη Ρωσία.

“Ήμασταν πολύ σαφείς με τους Ρώσους … σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες που θα προέκυπταν από τη χρήση πυρηνικών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. “Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία είτε χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα είτε μια πυρηνική βόμβα”.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ο στόχος μιας επίθεσης με “βρώμικη βόμβα” από την Ουκρανία θα ήταν να κατηγορηθεί η Ρωσία για την προκύπτουσα ραδιενεργό μόλυνση. Το υπουργείο έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο σενάριο, είπε, προετοιμάζοντας δυνάμεις και πόρους “για την εκτέλεση καθηκόντων σε συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης”.

Ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει επιθεωρητές σε δύο άγνωστες ουκρανικές τοποθεσίες κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, σε μια προφανή αντίδραση στη ρωσική συζήτηση περί “βρώμικης βόμβας”. Είπε ότι και οι δύο τοποθεσίες υπόκεινται ήδη στις επιθεωρήσεις του και η μία επιθεωρήθηκε πριν από ένα μήνα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA είχε νωρίτερα προσδιορίσει, όπως είπε, τις δύο τοποθεσίες που εμπλέκονται στην επιχείρηση – το εργοστάσιο εμπλουτισμού ανατολικών ορυκτών στην κεντρική περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ και το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών στο Κίεβο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα ή οποιοδήποτε πυρηνικό όπλο.

“Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε τίποτα που να παραπέμπει σε προετοιμασίες από τη ρωσική πλευρά για τη χρήση πυρηνικών όπλων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ουκρανία: Πυρηνικός εκβιασμός από τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατηγορία της Ρωσίας αποτελεί ένδειξη ότι σχεδιάζει μια τέτοια επίθεση και θα κατηγορήσει την Ουκρανία.

“Εάν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία φέρεται να προετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει όλα αυτά”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι είχε συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για “τρόπους να τερματιστεί ο πυρηνικός εκβιασμός της Ρωσίας”.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έφτασε στην Ουκρανία την Τρίτη για την πρώτη του επίσκεψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι, μετέδωσε ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ntv.

Εκκενώνεται η Χερσώνα

Η Ρωσία έδωσε εντολή στους πολίτες να εκκενώσουν το έδαφος που ελέγχει στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν αυτόν τον μήνα, λίγο αφότου η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε την περιοχή.

Μια ήττα της Ρωσίας εκεί θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματά της από την εισβολή της.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στη Χερσώνα εκκένωσαν τράπεζες, διοικητικές εγκαταστάσεις, καθώς και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ιατρικό προσωπικό, ενώ σταμάτησε η χρηματοδότηση των σχολείων και των σχολικών γευμάτων. Εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είχε κλαπεί και οι ληστείες κατοίκων και οι λεηλασίες είχαν αυξηθεί, ανέφερε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά.

Η περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας είναι η μόνη μεγάλη πόλη που έχει καταλάβει ανέπαφη η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής και το μοναδικό της στήριγμα στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, ο οποίος διχοτομεί την Ουκρανία. Η επαρχία ελέγχει την πύλη προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία και ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε το 2014.

Οι φιλορωσικές αρχές στη Χερσώνα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι οι άνδρες που θα παραμείνουν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια στρατιωτική μονάδα αυτοάμυνας. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι πιέζει τους άνδρες στις κατεχόμενες περιοχές να ενταχθούν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Διαβάστε ακόμη: