«Κόκκινο» έχει χτυπήσει τις τελευταίες ώρες το θερμόμετρο στα επιτελεία της Attica Bank, της Παγκρήτιας Τράπεζας και φυσικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η δημιουργία του 5ο τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο πιστωτικά σύστημα εισέρχεται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση του.

Ασφαλείς πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι από ημέρα σε ημέρα η Ελένη Βρεττού, ο Αντώνης Βαρθολομαίος και ο Ηλίας Ξηρουχάκης αναμένουν από τον επενδυτικό οίκο DBRS την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, προκειμένου να ενταχθούν στον «Ηρακλή 3».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κόκκινο χαρτοφυλάκιο της Attica Bank εκτιμάται στα 2 δις ευρώ, της Παγκρήτιας Τράπεζας στο 1,4 δις. ευρώ, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει να εξυγιανθεί να διαμορφώνεται στα 3,4 δις. ευρώ.

Στο μείζον ερώτημα της αγοράς που δεν είναι άλλο από το ύψος της Αύξησης Κεφαλαίου που θα απαιτήσει η νέα, ενιαία, τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο νέος, πλήρως, εξυγιασμένος τραπεζικός όμιλος θα απαιτήσει μια κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου στο «τέλος της ημέρας» να διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% και μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3%.

Ο ρόλος του ΤΧΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους μετόχους σε ότι αφορά το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ήδη έχει πραγματοποιήσεις τις πρώτες συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ, ενώ από το γραφείο του τις επόμενες μέρες θα περάσουν τόσο οι διοικήσεις τόσο της THRIVEST όσο και φυσικά της Attica Bank.

Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ κατέχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ το 7,6%, το ΤΜΕΔΕ το 4%, ενώ η Παγκρήτια Τράπεζα κατέχει το 5% και 4,4% η Thrivest των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου.

Ως εκ τούτου στην επικείμενη ΑΜΚ η συμμετοχή του ∆ημοσίου στην αύξηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 310 εκατ. ευρώ αναλογούν στο ΤΧΣ και τα άλλα 40 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Σε ότι αφορά στην συμμετοχή Thrivest, το τελικό ύψος της θα καθοριστεί από τον ακριβή υπολογισμό της απαιτούμενης αύξησης, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 64 εκατ. ευρώ στην Attica Bank έχει επενδύσει άλλα 90 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια, ανεβάζοντας το σύνολο της επένδυσής της μέχρι σήμερα στα 154 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ και τα επόμενα βήματα

Παράλληλα ο κ. Ξηρουχάκης αξιολογεί όλα τα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Κεφαλαίου, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Αναλυτικά η έκθεση αξιολόγησης της DBRS θα ορίσει το ύψος του senior ομολόγου της τιτλοποίησης, και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα αιτήματα των δύο τραπεζών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων τους στον «Ηρακλή 3».

Οι εναπομείνασες εγγυήσεις του «Ηρακλή» υπολογίζονται λίγο κάτω από 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το ποσό αυτό θεωρείται επαρκές για να καλύψει τους senior τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που θα υλοποιήσουν οι δύο τράπεζες.

Παράλληλα θα κατατεθεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συγχώνευσης, όπως και και το business plan της νέας τράπεζας –που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας 2025-2034– και το οποίο εκπόνησε η Oliver Wyman ώστε να ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αρωγός η κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες τοποθετήσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνε με τις οποίες «έχουμε απόλυτη συναντίληψη με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, χρειαζόμαστε τον 5ο πυλώνα. Θέλουμε να εγχύσουμε ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και αυτό γίνεται κυρίως με νέες και ενδυναμωμένες τράπεζες που θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα εξειδικεύονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Διαβάστε ακόμη: