Έφτασε η στιγμή για μεγάλα ντηλ στις ελληνικές ΑΠΕ με αποτιμήσεις σε πολύ ελκυστικά επίπεδα όπως εκτιμά η PwC αλλά και παράγοντες της αγοράς.

Φέτος αναμένεται η εξαγορά της Volterra Εμπορίας του Ομίλου ΑΒΑΞ ΑΕ από τη Μυτιληναίος ΑΕ με το συνολικό τίμημα να εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, ως προς τον κλάδο των ΑΠΕ, τον Ιανουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 25% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος από την More του ομίλου Motor Oil έναντι τιμήματος 123,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναμένεται η απόκτηση της Helleniq Energy Holdings μέσω της θυγατρικής της, HELLENiQ Renewables, χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Μυτιληναίος ΑΕ.

Το 2024 θα συνεχιστεί η υψηλή δραστηριότητα Ε&Σ στον κλάδο των ΑΠΕ σύμφωνα με τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης.

Ο κλάδος της ενέργειας «έκλεισε» το έτος με 22 συναλλαγές συνολικής αξίας 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις προβλέψεις για το 2024 να κινούνται σε ακόμη καλύτερα επίπεδα.

Κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκε αύξηση των επενδυτών για τις Ανανεώσιμες Ενέργειας με το 2022 να αποτελεί το έτος ορόσημο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της έκθεσης.

Η συναλλαγή με υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ ενώ ξεχωρίζει ένα ακόμη ενεργειακό deal, η απόκτηση ποσοστού 50% της Enel Green Power Hellas ΑΕ από την Macquarie Asset Management.

Όπως ανέφεραν στελέχη της PwC, ο κλάδος των ΑΠΕ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2024 στην επενδυτική δραστηριότητα με τα ανάλογα asset να αποτιμώνται, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα.

Η αγορά έχει επίγνωση ότι από τα 100 γιγαβάτ νέων έργων που βρίσκονται τστα χαρτιά μόλις ένα 10-20% θα προχωρήσει προς υλοποίηση, γεγονός που συμβάλει μια σειρά πιο ώριμα asset να αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από χαμηλή απόδοση αλλά και χαμηλό ρίσκο με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον υψηλά στις προτεραιότητες μέρους επενδυτών που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε κάτι πιο σταθερό ακόμη κι αν έχει περιορισμένες αποδόσεις.

Όπως αναφέρει η έκθεση ότι την τελευταία διετία (2022-2023) το ενδιαφέρον για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ εκτινάχτηκε συμβαδίζοντας με την ευρύτερη ανάγκη μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Οι μεγάλες εταιρείες Ενέργειας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις ΑΠΕ λόγω και των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης.

Η ετήσια έκθεση της PwC κατατάσσει την ενέργεια με έμφαση στις ΑΠΕ στους κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με τις περισσότερες συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2023 και μεγάλες προοπτικές φέτος.

Διαβάστε ακόμη: