«Σοβαρή κάμψη» υπέστησαν πέρυσι οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών καθώς οι εύποροι αγοραστές έγιναν επιφυλακτικοί εν μέσω των γεωπολιτικών ανησυχιών και της εξασθένισης του ενθουσιασμού για τα ακριβοπληρωμένα ρολόγια, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι συνολικές πωλήσεις ρολογιών στους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών μειώθηκαν κατά 13% σε 610 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (696 εκατομμύρια δολάρια) το 2023 από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το 2022, σύμφωνα με την έκθεση Hammertrack που δημοσιεύθηκε από τον σύμβουλο του κλάδου Mercury Project.

Η ζήτηση εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια μετά την πανδημία, καθώς οι αγοραστές που είχαν ρευστό, ενθαρρύνθηκαν περαιτέρω από το χαμηλό κόστος δανεισμού, ωθώντας τις τιμές σπάνιων ρολογιών από μάρκες όπως η Rolex και η Patek Philippe σε πρωτοφανή επίπεδα. Ωστόσο, η έκρηξη εξασθένησε εν μέσω πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει γίνει επισφαλής.

Η καταγραφή του 2023, η οποία παρακολουθεί τις πωλήσεις από οίκους δημοπρασιών, συμπεριλαμβανομένων των Antiquorum, Bonhams, Christie’s, Phillips, Poly Auction και Sotheby’s, δείχνει ότι οι μέσες τιμές των παρτίδων μειώθηκαν κατά 3% σε 48.600 φράγκα πέρυσι, σύμφωνα με το Mercury Project.

Πολύ λιγότερα ρολόγια πουλήθηκαν με τιμή πάνω από ένα εκατομμύριο φράγκα το 2023, πέφτοντας κατά 41% σε 58, από 98 το 2022. Ωστόσο, η συνολική αξία των ρολογιών που πωλήθηκαν σε δημοπρασίες άνω του ενός εκατομμυρίου φράγκων αυξήθηκε κατά 2% σε 122,6 εκατομμύρια φράγκα.

Η Patek Philippe κυριάρχησε στον κατάλογο των ρολογιών με τις υψηλότερες τιμές, αντιπροσωπεύοντας τρία στα πέντε από τα πιο ακριβά που πωλήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε ακόμη: