Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση την Τρίτη, με το κλίμα στις κινεζικές αγορές να επιδεινώνεται μετά το γεγονός ότι ο Καναδάς προσχώρησε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στην επιβολή δασμών στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας.

Οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι με φόντο τις εικασίες σχετικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ, ενώ η επιφυλακτικότητα ξεκίνησε πριν από την έκθεση αποτελεσμάτων της NVIDIA Corporation.

Στη Wall Street, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σε υψηλό ρεκόρ,  S&P 500 και NASDAQ Composite σημείωσαν απώλειες, καθώς οι προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια είδαν τους traders να αποφεύγουν τις τεχνολογικές μετοχές.

Η τάση αυτή μεταφέρθηκε και στο ασιατικό εμπόριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν επίσης την Τρίτη.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου– λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των διαταραχών στη Λιβύη- τρόμαξε επίσης τις αγορές.

Οι κινεζικές μετοχές βυθίζονται

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,6% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,5%.

Οι μετοχές των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως οι BYD, NIO και Li Auto, διαπραγματεύτηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αφού ο Καναδάς δήλωσε ότι θα επιβάλει εισαγωγικό δασμό 100% στα κινεζικά EV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εισάγονται από την Tesla. Η Tesla σημείωσε πτώση 3,2%.

Οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές EV ήταν σχετικά περιορισμένες, δεδομένου ότι ο Καναδάς αποτελεί μικρότερη εξαγωγική αγορά για τον κλάδο από ό,τι η Ευρώπη.

Αλλά η κίνηση του Καναδά εξακολουθεί να προκαλεί την οργή του Πεκίνου, κάνοντας το κλίμα προς την Κίνα να θολώνει με την προοπτική ενός νέου εμπορικού πολέμου με τη Δύση. Οι traders ανησυχούσαν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιβάλει αντίποινα σε δασμούς, σημειώνει το Investing.com.

Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο δείκτης TOPIX πρόσθεσε 0,2%.

Διαβάστε ακόμη: