Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού την Πέμπτη, καθώς η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των δανείων της διάρκειας ενός και πέντε ετών.

Το βασικό επιτόκιο δανείων ενός έτους χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα περισσότερα εταιρικά και οικιακά δάνεια, ενώ το πενταετές επιτόκιο χρησιμεύει ως βάση για τα ενυπόθηκα δάνεια ακινήτων. Το μονοετές LPR βρίσκεται σήμερα στο 3,45%, ενώ το πενταετές LPR είναι στο 3,95%.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το επιτόκιο της 1ετούς μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού σταθερό στο 2,5%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετέθεσε τις προσδοκίες του για μείωση του επιτοκίου της Κίνας για το επόμενο έτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα.

Η Fitch προβλέπει τώρα ότι η Κίνα θα διατηρήσει αμετάβλητο το ετήσιο μεσοπρόθεσμο δανεισμό της (MLF) φέτος στο 2,5% και θα το μειώσει στο 2,25% το επόμενο έτος. Τον Μάρτιο, ο οίκος αξιολόγησης είχε προβλέψει μια μείωση για το 2024.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,49% μετά την ανακοίνωση, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,48%.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι στο Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνουν την αλυσίδα hot pot Haidilaο η οποία κατέρρευσε κατά 6,13%, καθώς και η Shenzhou International Group και η Budweiser Brewing Company APAC, οι οποίες έχασαν 4,31% και 3,73% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη