Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της Ανγκόλα ότι αποχωρεί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν 1,30 δολ. ή 1,63% στα 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14:19 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 1,19 δολ. ή 1,60%, στα 73,03 δολ.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ανγκόλας Diamantino Azevedo δήλωσε ότι η ένταξη της χώρας στον ΟΠΕΚ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο, η Αγκόλα είχε διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής για το 2024. Η παραγωγή πετρελαίου της Αγκόλα είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

«Από την άποψη της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στην Αγκόλα ήταν σε πτωτική τάση και η υψηλότερη παραγωγή θα απαιτούσε πρώτα υψηλότερες επενδύσεις», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS. «Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται λόγω ανησυχίας για την ενότητα του ΟΠΕΚ+ ως ομάδας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συμμαχία παραγωγών που περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σχετικά σταθερές από τα χθεσινά επίπεδα πριν από τα νέα από την Αγκόλα, με το Brent να διαπραγματεύεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές αντιστάθμισαν τα υψηλότερα αποθέματα και παραγωγή ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανησυχίες για τις διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Δεκεμβρίου στα 443,7 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Η EIA ανέφερε ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε ρεκόρ 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) την περασμένη εβδομάδα, από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 13,2 εκατομμυρίων bpd.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να ανησυχούν για διαταραχές του εμπορίου καθώς οι μεγάλοι θαλάσσιοι μεταφορείς επέλεξαν να απομακρυνθούν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, με μεγαλύτερα ταξίδια να αυξάνουν το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμη: