Οι μετοχές της Barclays υποχώρησαν την Τρίτη καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν την προοπτική μείωσης του κόστους, την πίεση στα εγχώρια περιθώρια επιτοκίων και την αδύναμη απόδοση σε πρώην ισχυρά τμήματα.

Η τράπεζα ανέφερε καθαρά κέρδη 1,27 δισεκατομμυρίων λιρών (1,56 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίτο τρίμηνο, ελαφρώς υψηλότερα των προσδοκιών, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα στη λιανική τραπεζική και το τμήμα πιστωτικών καρτών αντιστάθμισαν την αποδυνάμωση των εσόδων της επενδυτικής τράπεζας.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν συναινετική πρόβλεψη ύψους 1,18 δισεκατομμυρίων λιρών, από 1,33 δισεκατομμύρια στερλίνες το δεύτερο τρίμηνο και 1,51 δισεκατομμύρια στερλίνες για την ίδια περίοδο το 2022.

Η εταιρική και επενδυτική τράπεζα (CIB) της Barclays σημείωσε μείωση εσόδων κατά 6% στα 3,1 δισεκατομμύρια λίρες, με την τράπεζα να αναφέρει μειωμένη δραστηριότητα πελατών στις παγκόσμιες αγορές και προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής.

Τα έσοδα στο παραδοσιακά ισχυρό τμήμα σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 13% καθώς μετριάστηκε η αστάθεια της αγοράς, μειώνοντας τους όγκους συναλλαγών.

Αυτό αντισταθμίστηκε ως επί το πλείστον από την αύξηση των εσόδων κατά 9% στις επιχειρήσεις καταναλωτών, καρτών και πληρωμών (CC&P) σε 1,4 δισεκατομμύρια £, αντικατοπτρίζοντας υψηλότερα υπόλοιπα στις κάρτες των ΗΠΑ και τη μεταφορά του τμήματος διαχείρισης περιουσίας και επενδύσεων (WM&I) από την Barclays U.K.

Η τράπεζα δεν ανακοίνωσε καμία νέα επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους (μέρισμα) μετά την ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών τον Ιούλιο.

Σημαντική μείωση κόστος …προσεχώς

Η Barclays άφησε να εννοηθεί σημαντική μείωση του κόστους που θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος, αναφέροντας στην έκθεση κερδών της ότι ο όμιλος «αξιολογεί ενέργειες για τη μείωση του διαρθρωτικού κόστους για να βοηθήσει στην επίτευξη μελλοντικών αποδόσεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες χρεώσεις το 423ο τρίμηνο».

Ο λόγος κόστους-εσόδων το τρίτο τρίμηνο ήταν 63%, αλλά η τράπεζα έχει θέσει μεσοπρόθεσμο στόχο κάτω του 60%.

Συγκεκριμένα, η Barclays μείωσε την πρόβλεψή της για το καθαρό περιθώριο επιτοκίου για τη βρετανική τράπεζα σε εύρος από 3,05% έως 3,1%, κάτω από την προηγούμενη καθοδήγηση περίπου 3,15%.

Η τράπεζα είχε προειδοποιήσει στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ότι αναμένει να κερδίσει λιγότερους τόκους στο τμήμα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου στην εγχώρια τράπεζά της να βρίσκονται υπό πίεση λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού για τις καταθέσεις των αποταμιευτών εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για τα οικονομικά των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη: