Μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει να απαντήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν αποδέχεται την πρόταση της ιταλικής UniCredit για την εξαγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του.

 

Είναι δεδομένο ότι από την στιγμή που κατατέθηκε η σχετική πρόταση και αποφασίστηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, το ΤΧΣ θα επισπεύσει όλες τις σχετικές διαδικασίες, για να δώσει μια απάντηση που κατά ορισμένους χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς παράγοντες του λύνει τα χέρια και κατ΄άλλους αποτελεί «καυτή πατάτα».

 

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί αν η συγκεκριμένη κίνηση που φαίνεται ότι είναι καλά προετοιμασμένη αφού περιλαμβάνει και την συνεργασία των δύο τραπεζικών ομίλων στη Ρουμανία, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ το οποίο σε αυτή τουλάχιστον τη φάση περιλαμβάνει μόνο την Εθνική Τράπεζα.

 

Τώρα το Ταμείο θα πρέπει να προσαρμόσει το σχεδιασμό του στις νέες εξελίξεις, αν και διατυπώνεται η άποψη ότι δεν τίποτε δεν ανατρέπεται αφού η πρόταση της ιταλικής πλευράς αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα των επενδυτών για την Εθνική Τράπεζα.

 

Αν και αυτό φαίνεται να έχει ισχυρή βάση πρόβλημα ίσως προκύψει σχετικά με την αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας και τις τιμές διάθεσης.

 

Υποστηρίζεται συγκεκριμένα πως η προσφορά της UniCredit για 1,46 ευρώ με 1,48 ευρώ ή 309 εκατ. ή premium 15% ή χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια 0,55.

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο εβδομάδες το ΤΧΣ διάθεσε το 1,4% της Eurobank με P/BV στο 0,95.

 

Πως λοιπόν σήμερα η πρόταση των Ιταλών έρχεται με τόσο σοβαρό discount, έναντι της Eurobank;

 

Άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ταμείο δεν έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα της αποεπένδυσης στην Alpha Bank ήταν γιατί διέβλεπε, ότι στο εγγύς μέλλον η τράπεζα θα ενδυναμωνόταν κεφαλαιακά έτι περαιτέρω και το ελληνικό δημόσιο θα «έπιανε καλύτερη τιμή».

 

Πρόσθετο επιχείρημα: Μέχρι τώρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας έχουν διατεθεί περί τα 4 δις ευρώ, ως εκ τούτου εφόσον το 9% διατεθεί προς 310 εκατ. το Ταμείο ( το Δημόσιο δηλαδή ) θα έχει απωλέσει το 95% περίπου των κεφαλαίων του.

 

Το επόμενο καυτό ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει στο εγγύς μέλλον το ΤΧΣ είναι το εξής: Με τι ( χρηματιστηριακές ) τιμές προς λογιστική αξία θα διαθέσει τα πακέτα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς;

 

Στο 0,55 που προσφέρεται για την Alpha Bank ή στο 0.95 που προσφέρθηκε για την Eurobank;

 

Βεβαίως και στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης του Ταμείου είναι η τιμή διάθεσης των μετοχών του, αλλά αυτό πιθανόν να δημιουργήσει στο ταμπλό τράπεζες δύο ταχυτήτων ή να προκύψουν στο μέλλον άλλα νομικά ή και πολιτικά ζητήματα.

 

Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζεται ότι η Alpha Bank χάρη κυρίως στην προσεκτική διαχείριση των διοικήσεων της, έχει επιβαρύνει το ΤΧΣ σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες αφού για την Εθνική μόνο διατέθηκαν περί τα 7,5 δις ευρώ, δηλαδή διπλάσιο ποσό σε σχέση με την τράπεζα που διοικεί Βασίλης Ψάλτης.

 

Στη σημερινή ανακοίνωση της Alpha Bank υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο που δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει σε περίπτωση που η πρόταση της ιταλικής πλευράς δεν γίνει αποδεκτή από το ΤΧΣ.

 

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι εάν δεν ευδοκιμήσει η πρόταση με το ΤΧΣ η UniCredit θα μπορούσε να αποκτήσει το 5% της Alpha Bank από την χρηματιστηριακή αγορά.

 

Αυτό θα αποτελούσε μια λύση για την ολλανδική Reggeborgh που κατέχει το 8% και δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια της Τράπεζας της Ελλάδος ή για τον «Αμερικανό φίλο» Jonh Paulson που κατέχει το 4,3% των μετοχών της Τράπεζας και σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

Τέλος δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνέργειες από τη συνεργασία των δύο πλευρών στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας και τη δυναμική που θα προκύψει από το νέο σχήμα, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται αυτό είναι μάλλον ένα ζήτημα που αφορά τους μετόχους της ιταλικής και της ελληνικής τράπεζας και όχι το ελληνικό δημόσιο.

 

Ξεχνούν ή αγνοούν όμως ότι οι αυτές οι θετικές συνέργειες δεν μπορεί παρά να εκφραστούν και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμη: