Αύξηση επιτοκίων σε παγκόσμιο πόλεμο έχει κάνει ποτέ η Fed; Τι λέει το εγχειρίδιο χρήσης;!

Με βαριά πτώση έκλεισε και σήμερα η Wall Street εν μέσω γεωπολιτικών ρίσκων, αποχαιρετώντας την εβδομάδα με συνολικές απώλειες άνω του 2%, παρότι μεσοβδόμαδα υπήρξε άνοδος.

Τα όποια κέρδη εξανεμίστηκαν με τους δέικτες να καταγράφουν βίαιη πτώση το βράδυ της Παρασκευής εν μέσω δημοσιευμάτων στα διεθνή μέσα πως οι Ρώσοι ενδεχέται να εισβάλλουν στην Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα!

Ψυχροπολεμική βουτιά στη Wall Street - Ράλι 2% ο χρυσός!

Ο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Στο μεταξύ στον απόηχο των πολεμικών τυμπάνων, τα ασφαλή καταφύγια πήραν φωτιά, με τα πολύτιμα μέταλλα να εκτοξεύονται και τα κρυπτονομίσματα να βυθίζονται μαζί με τις μετοχές. Ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύτηκε κατά 30 μονάδες!

Ράλι 2% για χρυσό και ασήμι, με τον χρυσό να σπάει μάλιστα την αντίσταση των 1.860 δολ/ουγγιά, και το ασήμι πάνω από τα 23,5 δολάρια!

Ψυχροπολεμική βουτιά στη Wall Street - Ράλι 2% ο χρυσός!

Μήπως ωστόσο, θα πει κάποιος καχύποπτος… Μήπως όλο αυτό είναι ένα ακόμη θέατρο προκειμένου να δικαιολογηθεί μια χρηματιστηριακή πτώση που έτσι κι αλλιώς ήταν γραμμένη να συμβεί, καθώς η φούσκα της Wall Street προεξοφλεί επιθετική νομισματική πολιτική και βαριά ύφεση εν μέσω ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού;

Ο Πούτιν δεν έχει καμία διάθεση να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μη γελιόμαστε… Οι Αμερικανοί δεν ξεγελάνε κανέναν πια. Ούτε τους εαυτούς τους. Ακόμη και η ρητορική που χρησιμοποιείται στα μίντια δε μαρτυρά πολεμικό κλίμα, ούτε καν ψυχροπολεμικό…

Ποντάρω πως τα σκυλιά του πολέμου απλώς θα γαβγίσουν για την επόμενη εβδομάδα, ροκανίζοντας άλλο ένα εβδομαδίαιο -5% απο τη Wall Street, η οποία ήδη μάνι μάνι θα μετρά άνω του 20% απώλειες από τα υψηλά της (η bear market ήρθε και δεν το έχουμε καταλάβει καν)!

Ψυχροπολεμική βουτιά στη Wall Street - Ράλι 2% ο χρυσός!

Τα μέταλλα θα τσιμπήσουν λίγο ακόμα ενδεχομένως.

Και από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας που θα αποκλιμακωθεί όλο αυτό το θέατρο, θα αρχίσει ως δια μαγείας το επίσης “γραμμένο” ράλι των αγορών. Η τελευταία αρπαχτή αυτής της φούσκας, προτού καταρρεύσει θεαματικά μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο όπου και οι κεντρικές τράπεζες θα σφίξουν τα λουριά.

Ή και να μην τα σφίξουν, θα φροντίσει ο πληθωρισμός που θα κατατρώει την οικονομία να οδηγήσει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα…

Αυτά από την καχύποπτη πλευρά. Στα της αγοράς:

O δείκτης Dow Jones διολίσθησε στο -1,43%, στις 34.738 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -2%, στις 4.420 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -3%, στις 13.790 μονάδες.

Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτοξεύθηκε στις 30 μονάδες.

Ψυχροπολεμική βουτιά στη Wall Street - Ράλι 2% ο χρυσός!

Στα μάκρο της ημέρας, εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς αναρριχήθηκε στα επίπεδα του 7,5% τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς δεν περίμεναν να ξεπεράσει το 7,2%.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει αλλάξει την οπτική του προέδρου της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard, που θέλει πλέον πιο επιθετική αντιμετώπιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αύξηση των επιτοκίων κατά 1%-1,25% έως τον Ιούλιο.

Mάλιστα, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Fed, η Wall Street την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου κατηφόρισε…

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο στις 61,7 μονάδες από 67,2 μονάδες τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 67 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στις 68,5 μονάδες από 72 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε επίσης στις 57,4 μονάδες από 64,1 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, συνεχίζονται τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ενισχύουν περαιτέρω την επενδυτική διάθεση, με την Newell Brands να πραγματοποιεί ράλι άνω του 11% αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο.

Παρομοίως, η Zillow συνεχίζει με ράλι επίσης 11% με φόντο το γεγονός ότι εμφάνισε κέρδη 1,07 δολάρια ανά μετοχή, αντί εκτιμήσεων για απώλειες 42 σεντς.

Αντίθετα, η Under Armour βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων με απώλειες άνω του 9%, έπειτα από την έμφαση που έδωσε στις διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάζοντας τα μεγέθη του τριμήνου της.

Στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο στην Αν. Ευρώπη – Μόνη διέξοδος το LNG

Ετοιμαστείτε για χρηματιστηριακό κραχ… αλλά όχι bear market

Συναγερμός από Λευκό Οίκο – Μπάιντεν: «Εγκαταλείψτε την Ουκρανία αμέσως»

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός – Διπλή αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο;!

Πληθωρισμός: «Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο»