Μεγάλη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Στρατεύματα οργανώνονται και η Ευρώπη καρδιοχτυπά καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου στην γηραιά ήπειρο είναι έτοιμος να κλείσει για ακόμα μια φορά τη στρόφιγγα.

Οι κυβερνήσεις ανησυχούν, εξετάζουν μαζί με τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους διαχειριστές των συστημάτων αερίου σενάρια για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τελικά καταλήγουν ξανά στο ίδιο συμπέρασμα.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες μπορούν να βασιστούν μόνο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την ανεξαρτησία που αυτό προσφέρει.

Η Ελλάδα προμηθεύεται με ρωσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας στην οποία διαμετακομίζεται μέσω του Turkish Stream.

Από τη γειτονική Τουρκία καταφθάνει στην Ελλάδα και το αζέρικο αέριο μέσω του TAP.

Άρα τι πρόκειται να γίνει όταν η Τουρκία αισθανθεί ότι χρειάζεται τις ποσότητες του TAP για να καλύψει τις δικές της ανάγκες;

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν η Τουρκία ελάττωσε ή διέκοψε τη ροή προς την Ελλάδα στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Τουρκίας (ITG) και κατά προτίμηση σε περιόδους πολύ υψηλής ζήτησης.

Άρα και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Μόνο τα τερματικά LNG αποτελούν αξιόπιστες, ασφαλείς και ανεξάρτητες πηγές προμήθειας.

Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός για την κατασκευή του νέου τερματικού  σταθμού εισαγωγής, αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου στη βαλκανική χερσόνησο τροφοδοτώντας το Εθνικό Σύστημα αλλά και το νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB με ποσότητες φυσικού αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές.

Το FSRU θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων που λόγω και της γεωγραφικής τους θέσης δεν έχουν πρόσβαση σε LNG.

Το mega project της εταιρείας Gastrade στην οποία συμμετέχουν με ίσα μερίδια η Ελμίνα Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Bulgartransgaz και η Gaslog του Πίτερ Λιβανού θα είναι σε θέση να προμηθεύσει με αέριο και τον TAP σε περίπτωση διακοπής της παροχής από την Τουρκία.

Αν αναλογιστεί κανείς και την αποτυχία του Eastmed, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα προσφέρει την πλησιέστερη και ασφαλέστερη οδό για τη διάθεση του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς τη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα σε τεταμένες περιόδους όπως η παρούσα.

Σε κάθε περίπτωση η αξία των τερματικών LNG είναι μεγάλη και τα οφέλη που προσφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των χωρών που τα φιλοξενούν, όσο και των γειτονικών είναι ανεκτίμητα.