search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηλότεροι φόροι από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

Πάνω από 1,748 εκατομμύρια φορολογούμενοι πιάστηκαν στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης και θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

Ψηλότεροι φόροι από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

Σημαντικά υψηλότεροι φόροι, από αυτούς που αναλογούν στα πραγματικά τους εισοδήματα, αποκαλύφθηκαν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για πάνω από 1,748 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς πιάστηκαν στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν μια χρονιά που λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή των τεκμηρίων, για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, αφού η οικονομία ήταν κλειστή.

To ποσό της τεκμαρτής δαπάνης, άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή οι φορολογούμενοι ενώ δήλωσαν εισοδήματα 3 δισ., τους προστέθηκε έξτρα εισόδημα σχεδόν 6 δισ. Ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό φορολογητέο εισόδημα, να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο κίνδυνο, διατρέχουν και για το 2023 οι φορολογούμενοι που προχώρησαν ή θα προχωρήσουν φέτος, στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου, ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, ή κληρονομιά, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα.

Παράταση στην εξώδικη Επίλυση Φορολογικών Διαφορών

Την ίδια ώρα, άλλη μία ευκαιρία σε φορολογούμενους που θέλουν να «κλείσουν» τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» τους με την Εφορία και προκειμένου να αποφύγουν την πολυετή αναμονή στα δικαστήρια, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Όσοι αμφισβητούν τις ελεγκτικές αρχές για παραβάσεις που τυχόν τους έχουν καταλογίσει, μπορούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, να επιχειρήσουν να «κουρέψουν» ή και να διαγράψουν πρόστιμα.

Με απόφασή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, δίνει ακόμη δύο μήνες παράταση στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Ήδη περισσότερες από 3.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Εξώδικης (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) από φορολογουμένους και επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έλεγχοι ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις

Το επόμενο χρονικό διάστημα και με «σύμμαχο» τη σύγχρονη τεχνολογία, οι εφοριακοί ξεκινούν ηλεκτρονικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εξοπλισμένοι με laptops και tablets, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet, έχοντας έτσι εικόνα για το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων, ή των ελευθέρων επαγγελματιών, που θα ελέγχουν. Ήδη, για φέτος έχουν προγραμματιστεί 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, αλλά και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Διαβάστε ακόμη: