Το νέο «κύμα» εξαγορών στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ποια θα είναι τα νέα deals, ποιου μεγέθους και από ποιους, δεν θα αργήσει ίσως να φανεί.

Αποτελεί γεγονός άλλωστε ότι οι περισσότερες από τις διοικήσεις, εισηγμένων αλλά και ισχυρών μη εισηγμένων εταιρειών, έχουν επιβεβαιώσει και δημόσια την πρόθεσή τους να προχωρήσουν άμεσα σε νέες επενδύσεις, όπως έχει αναφέρει το newmoney, για την απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών σε ομοειδείς επιχειρήσεις ή και ολόκληρες αυτές.

Αυτό που επίσης έγινε σαφές κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι ότι –κόντρα στην αίσθηση που επικρατούσε μέχρι πρότινος σε μέρος της αγοράς- δεν ενδιαφέρει αυτούς τους ομίλους μόνο να… αθροίσουν έσοδα και κέρδη στους ισολογισμούς τους, αλλά με κάποιες στοχευμένες εξαγορές να οδηγηθούν σε συμπληρωματικές λειτουργίες ως προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή να πετύχουν συνέργειες.

Άλλα κίνητρα είναι η είσοδός τους σε νέες κάθετες αγορές ή σε τεχνολογικά πεδία όπου ενδεχομένως δεν διατηρούν παρουσία, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς (ΑΙ, cyber security, business software), η πρόσβαση σε ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ δίνεται βαρύτητα και στην γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Με τις δυο μεγάλες υποθέσεις των Epsilon Net και Entersoft σε εξέλιξη, ένα βασικό ερώτημα θεωρείται το ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο deal της πληροφορικής, αν και δύσκολα θα φτάσει σε αυτό το ύψος.

Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση της Epsilon Net η τριπλή συμμαχία των Ι.Μίχου-Εθνικής Τράπεζας- General αποσκοπεί στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών μειοψηφίας της νυν εισηγμένης (αρχικά 37,08%), που με με βάση το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή της δημόσιας πρότασης, φτάνει σε μια συνολική αξία 241,17 εκατ. ευρώ.

Όσο για την Entersoft, η εξαγορά της από τον όμιλο Olympia με τη στήριξη διεθνούς επενδυτή και τίμημα 8 ευρώ ανά μετοχή, αναμένεται να ανέλθει για το 100% των μετοχών της σε ποσό ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Αν δεν υπάρξουν άλλες… εκπλήξεις στο εγγύς μέλλον, οι προσεχείς εξαγορές άλλων εταιρειών πληροφορικής από ελληνικούς ομίλους του κλάδου, ή τα νέα deals με τη συμμετοχή τους, θα αποτιμηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ρευστότητα των βασικών «παικτών» του κλάδου τους επιτρέπει αυτομάτως να καλύψουν επενδύσεις για εξαγορές χωρίς να είναι απαραίτητη η προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο, οι αριθμοί για δυο τουλάχιστον από τους υποψηφίους «μνηστήρες» άλλων εταιρειών, τις δυο εισηγμένες holdings, την Quest και την Ideal, με επικεφαλής τους τον Θεόδωρο Φέσσα και τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, αφήνουν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο ως προς το πιθανό μέγεθος μιας μελλοντικής εξαγοράς τους στην πληροφορική, τομέα στον οποίο και οι δυο διαθέτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ εκτόπισμα.

Όπως προκύπτει και από την οικονομική έκθεση του ομίλου Quest, τα συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης τους εκτινάσσονται άνω των 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, και η Ideal Holdings θα έχει μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση της Astir Vitogiannis στην ιταλική Guala Closures και την αποεπένδυσή της από τον βιομηχανικό κλάδο, «απόθεμα» άνω των 130 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται η δυνατότητα προσφοράς μέρους του ανταλλάγματος μιας εξαγοράς και σε μετοχές, κάτι που έχει συμβεί σε όλες της τις συμφωνίες. Άρα, και η δική της επενδυτική «δύναμη «πυρός» θα αυξηθεί πολύ πιο πάνω.

Αθροιστικά λοιπόν μόνο οι δυο συγκεκριμένοι όμιλοι θα έχουν «καύσιμα» που θα πλησιάσουν το όριο του μισού δισ. ευρώ, χωρίς να σημαίνει ότι θα τα… ξοδέψουν όλα στην πληροφορική.

Αλλά αυτονόητα, με τόσα χρήματα στην «άκρη» τους, μπορούν πραγματικά να αγοράσουν σχεδόν ότι θέλουν! Το θέμα είναι, τι και πόσο μεγάλο θα είναι αυτό…

Δεύτερη «Byte»;

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ideal Holdings εξαγόρασε την τότε εισηγμένη Byte, με αποδοχή προαιρετικής δημόσιας πρότασης, με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και νωρίτερα, μέσα στο ίδιο έτος, πήρε και την Netbull μέσω της θυγατρικής της Adacom στην κυβερνοασφάλεια, αντί 6,3 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Quest, εκτός από τη «ναυρχίδα» του στις υπηρεσίες πληροφορικής, την Uni Systems, με ετήσια έσοδα 215 εκατ.ευρώ και αντίστοιχη κερδοφορία, εξαγόρασε πέρσι (22/5/2023) την Έπαφος έναντι 2,47 εκατ. ευρώ (η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 4,94 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο, συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας) και προηγουμένως, το 2021, είχε πράξει το ίδιο με την Intelli Solutions (κατέβαλε 3,8 εκατ. ευρώ για το 60% της εταιρείας με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται σε 5,2 εκατ. ευρώ), όπως και για την Team Candi και παράλληλα απέκτησε μειοψηφικές συμμετοχές σε 3 ανερχόμενες startups, τις PROBOTEC, Optechain, Museotek.

Γεωγραφικά, η μεν Ideal Holdings «σκανάρει» στόχους για μια ή και δυο εξαγορές στο χώρο της πληροφορικής κυρίως στην Ελλάδα, ο δε όμιλος Quest εξετάζει ανάλογες ευκαιρίες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Με ανοικτά «ραντάρ» πορεύονται και οι άλλοι «παίκτες» της πληροφορικής (Space Hellas, SoftOne, Profile Software, Q&R, Performance Technologies, Real Consulting).

Όλοι έχουν την κατάλληλη ρευστότητα για να πραγματοποιήσουν τις εξαγορές που επιθυμούν, αλλά εκ των πραγμάτων από την πλευρά των δυο προαναφερόμενων υφίσταται θεωρητικά ένα μεγαλύτερο περιθώριο. Για παράδειγμα, η Ideal «κυνηγά» δυο εξαγορές αυτή την εποχή, με τα νεότερα επισήμως να προσδιορίζονται χρονικά από Σεπτέμβριο και μετά από την πλευρά της διοίκησης και όπως αποκάλυψε πρόσφατα το newmoney, το ένα εκ των δυο deals υπολογίζεται πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για την βορειοελλαδίτικη εταιρεία πληροφορικής BlueStream Solutions.).

Συνεπώς ένα άλλο ερώτημα είναι αν το εισηγμένο private equity θα επιδιώξει και μια νέα εξαγορά… επιπέδου «Byte».

Το «παιχνίδι» στον κλάδο «άνοιξε» μετά από τα δυο φετινά «χρυσά» deals για τις Entersoft και Epsilon Net και ίσως έπεται συνέχεια, με δεδομένες και τις μεγάλες ευκαιρίες που εμφανίζει ο κλάδος και διεθνώς (απόδειξη η είσοδος της Uni Systems σε λίστα προμηθευτών για έργα πληροφορικής του ΝΑΤΟ).

Από τη SingularLogic στην BETA

Τον Ιανουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη, μέχρι τότε, σε βάθος αρκετών ετών, εξαγορά στον τομέα της πληροφορικής, όταν οι Space Hellas και Epsilon Net απέκτησαν από κοινού από την MIG, κατά 50%-50%, την ιστορική SingularLogic (η οποία διασπάσθηκε αργότερα σε δυο εταιρείες, η καθεμία εκ των οποίων περιήλθε στην κατοχή του κάθε ενός εκ των δυο ομίλων που επένδυσαν σε αυτήν) με ποσό 18,05 εκατ. ευρώ, απαλλαγμένη από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ακολούθησαν πάνω από 45 deals διαφόρων μεγεθών (με τα περισσότερα να αφορούν μονοψήφιο νούμερο σε εκατομμύρια ευρώ) έως και σήμερα, με maximum… τιμή τα 1,15 δισ. ευρώ που συμφώνησε, αρχές Μαρτίου 2024, να πληρώσει για την εξαγορά της BETA CAE Systems (η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, ηγέτιδα δύναμη σήμερα στη διεθνή αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης) ο εισηγμένος στο Nasdaq αμερικανικός όμιλος Cadence Design Systems. Οκτώβριο του 2021 η εισηγμένη στη Δανία, στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany, εξαγόρασε την Intrasoft International, νυν Netcompany-Intrasoft, με αξία συναλλαγής 235 εκατ. ευρώ και την ίδια περίπου περίοδο εισήλθε με ποσοστό 45% στη μετοχική σύνθεση της SoftOne ο Μάρκος Βερέμης, μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν, χωρίς να ανακοινωθεί το τίμημα.

Το 2022 έγινε η συναλλαγή των 60 εκατ. ευρώ για την Byte, το 2023 υπογράφηκε η συμφωνία για την παραχώρηση του 7,5% της Epsilon Net στην Εθνική Τράπεζα με ποσό υψηλότερο των 30 εκατ. ευρώ, φέτος επίσης προέκυψαν οι δυο άλλες μεγάλες υποθέσεις των Entersoft και Epsilon Net και πλέον ο κλάδος περιμένει το επόμενο μεγάλο του deal!

Διαβάστε ακόμη