Καθώς οι ελληνικές αρχές ερευνούν τους ισχυρισμούς ότι πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από ένα υπερπολυτελές σκάφος προκάλεσαν την πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου στην Ύδρα, πληροφορίες δείχνουν ότι στο σκάφος επέβαιναν επιφανείς πολίτες του Καζακστάν, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα την επόμενη ημέρα με ιδιωτικό τζετ.
Η πυρκαγιά έκαψε αστραπιαία 300 στρέμματα στο βραχώδες νησί της Ύδρας το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω παρατεταμένης ξηρασίας και πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Η Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού συνέλαβε 13 μέλη του ελληνικού πληρώματος του γιοτ, το Σάββατο 22 Ιουνίου.
Κανένας από τους επισκέπτες που επέβαιναν στο πολυτελές γιοτ –το οποίο μπορεί να ενοικιαστεί έναντι 250.000 ευρώ την εβδομάδα– δεν συνελήφθη.
«Ο δήμος περιμένει το τελικό αποτέλεσμα της ανακριτικής διαδικασίας για να λάβει μέτρα κατά παντός υπευθύνου και να διεκδικήσει αποζημίωση», δήλωσε ο Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος της Ύδρας.
Στους επισκέπτες του σκάφους «Persefoni I» περιλαμβάνονταν επτά Καζάκοι, σύμφωνα με τον κατάλογο επιβατών που περιήλθε στην κατοχή των δημοσιογράφων. Ανάμεσά τους ήταν ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν.
Την επομένη της πυρκαγιάς, τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιεί τακτικά ο Αμπουλγκαζίν έφυγε από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πέταξε προς το Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν.
Ο Αμπουλγκαζίν δεν απάντησε στο τηλέφωνό του ούτε απάντησε σε μηνύματα στο WhatsApp και στο Telegram, με τα οποία του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
Ο κατάλογος επιβατών του πλοίου δείχνει ότι ο γιος του Αμπουλγκαζίν και η σύζυγός του, Έινταν Σουλεϊμένοβα, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Καζακστάν, ήταν επίσης στο πλοίο, μαζί με τον υποδιευθυντή της.
Άλλοι προσκεκλημένοι ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, η διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank.
Στο μανιφέστο των επιβατών περιλαμβανόταν επίσης ο σύζυγός της, Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, και η κόρη τους.
Το OCCRP επικοινώνησε με τη Σουλεϊμένοβα και τη Σαγιαχμέτοβα για σχόλια, αλλά καμία από τις δύο δεν απάντησε πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.
Τόσο ο Αμπουλγκαζίν όσο και η Σαγιαχμέτοβα έχουν στενούς δεσμούς με τον Τιμούρ Κουλιμπάγεφ, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν για 30 χρόνια πριν παραιτηθεί το 2019.
Προηγούμενη έρευνα του OCCRP διαπίστωσε ότι ο πρώην πρόεδρος έκρυβε τεράστιο πλούτο σε ένα δίκτυο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Πολλά μέλη της οικογένειάς του και άνθρωποι του περιβάλλοντός του έγιναν πλούσιοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Ο Αμπουλγκαζίν εργαζόταν ως υποδιευθυντής του Κουλιμπάγεφ σε ένα κρατικό ταμείο και ήταν συνέταιρός του σε πολλές εταιρείες. Η Σαγιαχμέτοβα εργάζεται σε τράπεζα που ανήκει στον Κουλιμπάγεφ.
Τα δεδομένα ναυτικού εντοπισμού δείχνουν ότι η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν οι Καζάκοι έπλεε ανοικτά των ακτών μιας απομακρυσμένης περιοχής της Ύδρας τη στιγμή της πυρκαγιάς, αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τους έχουν κατηγορήσει ότι την ξεκίνησαν.
Οι αρχές μίλησαν με μάρτυρες οι οποίοι υπέθεσαν ότι πυροτεχνήματα μπορεί να προκάλεσαν την πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας.
«Βλέπω ότι σύμφωνα με καταθέσεις, κάποια άτομα με φωτοβολίδες ή πυροτεχνήματα κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα και να θέσουν (ζωές) σε κίνδυνο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο Open TV. «Αυτό μένει να αποδειχθεί από την προκαταρκτική έρευνα και την ανάκριση», πρόσθεσε ο Κικίλιας.
Ο δήμαρχος της Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης δήλωσε ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να σταματήσουν την πυρκαγιά προτού κάψει το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. Βοηθήθηκαν από τον άνεμο, που έσπρωξε τις φλόγες προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Αν το πυκνό πευκοδάσος είχε πάρει φωτιά, ακόμη και σήμερα η φωτιά θα έκαιγε», είπε. «Θα είχε κάψει το νησί από τη μια άκρη ως την άλλη».