Σε εκρεμμότητα μένει η λίστα με τους ΚΑΔ που για τον Μάιο θα θεωρηθούν πληττόμενοι. Η όλη καθυστέρηση έχει δημιουργήσει «αρρυθμίες» καθώς πολλοί ενοικιαστές δεν πληρώνουν ενοίκια περιμένοντας να δουν αν θα καταβάλουν ολόκληρο ή μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες.  Να σημειώσουμε εδώ οι τελευταίοι έχουν μείνει χωρίς ρευστότητα την ώρα που ο Μήνας έχει μπει στο τελευταίο του δεκαήμερο

Ποιοι δεν θεωρούνται «πληττόμενοι»

Να τονίσουμε ότι με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες θεωρηθούν «πληττόμενοι», δηλαδή αν και ανοιχτοί, είχαν μείωση τζίρου, δεν δικαιούνται αυτόν το μήνα 40% μείωση ενοικίου.

Προτάσσουν πολλοί όμως, την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, μήπως και αλλάξει κάτι και διευρυνθεί η «περίμετρος», ώστε μετά να πληρώσουν τα ενοίκιά τους κι έτσι καταγράφονται τριβές με τους ιδιοκτήτες που ζητούν την καταβολή ολόκληρου  ενοικίου

Με βάση πάντως τη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

  • Πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου δικαιούνται μόνο οι επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
  • Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το μέτρο του «κουρέματος» δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%.