Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει στην ελληνική ομογένεια της Αμερικής απέναντι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Ελπιδοφόρο.

Οι πηγές του Radar λένε ότι η ομογένεια έχει χωριστεί σε στρατόπεδα καθώς οι αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου έχουν φέρει στα όρια τους μητροπολίτες ενώ την ίδια ώρα είναι άσχημες οι σχέσεις του father Άλεξ Καρλούτσου με τον Ελπιδοφόρο.

Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, ο Ελπιδοφόρος θέλησε να κάνει κουμάντο στο συμβούλιο των μητροπολιτών της Αμερικής ενώ απαίτησε να τον μνημονεύουν προσωπικά στις λειτουργίες των εκκλησιών του και μόνος αυτός να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήταν κόκκινο πανί.

Παράλληλα, η απόσταση μεταξύ του Αλέξανδρου Καρλούτσου και της Αρχιεπισκοπής μεγάλωνε αφού ο Καρλούτσος είχε τεθεί στο περιθώριο, χωρίς να ζητείται ποτέ η γνώμη του.

Ο Father Alex έχει πολύ στενούς δεσμούς με την ομογένεια αλλά και με τον Εθνικό Κήρυκα και τον Διαμαντάρη, πρώην υπουργό του Κ.Μητσοτάκη που έφυγε από την κυβέρνηση λόγω παράτυπου πτυχίου που είχε καταθέσει.

Ο Εθνικός Κήρυκας και όχι μόνο είναι η φωνή της ομογένειας στην Αμερική και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση αφού από τη στιγμή που έχει δώσει πλήρες δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, δε θα ήθελε να ήθελε να δημιουργήσει διχόνοια που να στραφεί απέναντί της.

Όμως, τα δεδομένα είναι αυτά.

Ο Ελπιδοφόρος στηρίζεται πολύ από τους Ahepans, μία άλλη ομογενειακή ομάδα που έχει καταφέρει να έρθει κοντά με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο Ελπιδοφόρος έχει και άλλους συμμάχους.

Πέρα από κάποια στελέχη της κυβέρνησης, είναι κοντά με το ΠΑΣΟΚ και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Πριν λίγες μέρες στις 11.11, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη να δει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τονίζουμε ότι δεν πήγε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, διότι η κ. Παπαδοπούλου είναι για τις ειδικές αποστολές και είναι η πιο έμπιστη του προέδρου.

Στο μενού της συζήτησης βρέθηκε και η άσχημη εικόνα που υπάρχει για την ομογένεια στην Αμερική και η κρίση στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Πατριάρχης βεβαίωσε την κ. Παπαδοπούλου ότι έχει μπλοκάρει τις αλλαγές που ήθελε να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος ενώ εκείνη εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Αμερική που έχει χωρίσει το ποίμνιο, για τον περιορισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής αλλά συνολικά για την οικονομική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή.

Όμως, από την άλλη, ο Πατριάρχης δεν ήθελε να διαρρεύσει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Ελπιδοφόρο που ο ίδιος πρότεινε ενώ δεν ήθελε και να φανεί ότι επηρεάζεται από την κυβέρνηση για ένα θέμα που αφορά μόνο το Φανάρι.

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καίγεται για το θέμα καθώς δεν θέλει να χωριστεί η ομογένεια και να υπάρξει δυσαρέσκεια του ποιμνίου αφού στην Αμερική η ομογένεια είναι εκατομμύρια κόσμος.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι το παρελθόν Ελπιδοφόρου με το έντονο φλερτ με την Τουρκία, τον Ερντογάν και τον Τατάρ στο σπίτι της Τουρκίας.

Η Αμερική είναι πρόβλημα πάντα τα τελευταία χρόνια, έχουν παραιτηθεί οι πρώην αρχιεπίσκοποι Δημήτριος και Σπυρίδωνας.

Ο Ελπιδοφόρος έχει τη μεγάλη φιλοδοξία να θέλει να γίνει ο ίδιος κάποια στιγμή Οικουμενικός Πατριάρχης.

Διαβάστε ακόμη: