Στις κορυφαίες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ως προς τις επιδόσεις του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Eσθονία, με τις ελληνικές startups να εξασφαλίζουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές παρά τους κλυδωνισμούς της αγοράς.
Στις κορυφαίες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ως προς τις επιδόσεις του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Eσθονία, με τις ελληνικές startups να εξασφαλίζουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές παρά τους κλυδωνισμούς της αγοράς τα δύο τελευταία χρόνια.
Αυτό αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το How to Web, οργανισμός που διοργανώνει τον Οκτώβριο μεγάλο συνέδριο τεχνολογίας στο Βουκουρέστι.
To 2023 οι χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες τεχνολογίας από 19 χώρες της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία) σημείωσαν πτώση κατά 57%, όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο όγκος των κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 1,86 δισ. ευρώ το 2023, από 4,3 δισ. ευρώ το 2022.
Ωστόσο, παρά τη μείωση, το 84% του συνόλου των επενδύσεων, ήτοι 1,56 δισ. ευρώ, συγκέντρωσαν νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 6 χώρες.
Πρόκειται για την Πολωνία (466 εκατ. ευρώ), την Ελλάδα (422,7 εκατ. ευρώ), τη Λιθουανία (214,2 εκατ. ευρώ), την Τσεχία (173,1 εκατ. ευρώ), την Εσθονία (158 εκατ. ευρώ) και τη Ρουμανία (129,6 εκατ. ευρώ).
Πάντως να σημειωθεί πως κατά την περυσινή χρονιά ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους δανεισμού, καθώς και οι γεωπολιτικές αναταράξεις επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογίας παντού στον κόσμο. Ενδεικτικά, σε όλη την Ευρώπη οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 45%-50%.
Σύμφωνα με την έρευνα, 20 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Νοτιοανατολικής ή της Ανατολικής Ευρώπης έκλεισαν μερικά από τα χρυσά «ντιλ» της προηγούμενης χρονιάς.
Τα κεφάλαια που άντλησαν οι top 20 εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 45,2%, ήτοι 840 εκατ. ευρώ, του συνόλου των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν σε startups, ενώ 8 ελληνικές startups συγκαταλέγονται στη συγκεκριμένη λίστα.
Αυτές μάλιστα συγκεντρώνουν το 42% του συνόλου των κεφαλαίων. Ανάμεσά τους είναι η ελληνική Edgeq (75 εκατ. ευρώ), η Causaly (60 εκατ. ευρώ), η Hack the Box (55 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Διαβάστε ακόμη:
- Bitcoin: Ανάκαμψη μετά το sell-off λόγω Ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ
- Τα «γκάζια» από τον Αλέξη Τσίπρα και οι δύο όψεις του Στέφανου Κασσελάκη
- Ο Θοδωρής Ζαγοράκης φέρνει νέο κύκλο γκρίνιας και εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ
- Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Περίπου $1,35 δισ. κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και drones