Δέκα εταιρείες τεχνολογίας συγκεντρώνουν σχεδόν το ήμισυ –μπορεί και παραπάνω– της αξίας του εγχώριου οικοσυστήματος των startups, που συνολικά ανέρχεται κοντά στα 8,2 δισ. ευρώ και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Found.ation με τίτλο «Startups in Greece 2023-2024», 10 εταιρείες τεχνολογίας (κάποιες εκ των οποίων έχουν απολέσει εδώ και χρόνια τον τίτλο των startups) έχουν στην Ελλάδα την υψηλότερη αξία, με τη συνολική τους αξία να κινείται μεταξύ 4,6-6,4 δισ. ευρώ.

Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Viva Wallet, η οποία μετά το deal με την JP Morgan συγκαταλέγεται στις εταιρείες unicorn, έχει δηλαδή αξία άνω του 1 δισ.

Οπως εκτιμάται, η κεφαλαιοποίησή της κινείται μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ, ενώ ίδια πορεία φαίνεται πως έχει χαράξει και η ώριμη εταιρεία τεχνολογίας με δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, Skroutz, της οποίας η αξία εκτιμάται πως προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ (μεταξύ 750 εκατ. – 1 δισ.).

Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η εταιρεία τεχνολογίας Persado με την αξία της να διαμορφώνεται στα 600-900 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground με τη συνολική της αποτίμηση να αγγίζει τα 600-800 εκατ. ευρώ. Η τελευταία έχει εκφράσει κατά καιρούς την πρόθεση εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, όταν βέβαια το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον το επιτρέψει.

Με κεφαλαιοποίηση που ξεκινάει από τα 250 και μπορεί να φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ ανεβαίνει στην πέμπτη θέση η εταιρεία τεχνολογίας για την πρόσληψη προσωπικού, Workable, ενώ η αξία της εταιρείας ευέλικτης μίσθωσης Flexcar υπολογίζεται πως κινείται μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ.

Στη φετινή λίστα υπήρχαν και κάποιες «new entries». Ο λόγος για την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Axelera AI, η οποία δραστηριοποιείται σε έναν από τους πιο περιζήτητους κλάδους παγκοσμίως. Η εταιρεία σήκωσε φέτος κοντά στα 22 εκατ. ευρώ και ανέβασε την αξία της μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ στα 150-200 εκατ. ευρώ κινείται και η αξία της εταιρείας Causaly που σήκωσε φέτος κεφάλαια από την Iconiq Growth.

Η συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται την περιουσία δισεκατομμυριούχων μεταξύ των οποίων και του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της Meta.

Τη φετινή λίστα ολοκληρώνουν η εταιρεία Hack The Box των Χάρη Πυλαρινού, Αρη Ζηκόπουλου και Τζέιμς Χούκερ. Η εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 150-200 εκατ. ευρώ, έχει αναπτύξει πλατφόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες μαθαίνουν να «χακάρουν» τα υπολογιστικά τους συστήματα, αναπτύσσοντας δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Η πλατφόρμα της προσείλκυσε το ενδιαφέρον του αμερικανικού private equity Carlyle Group που απέκτησε, με τη σειρά του, μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

Τέλος, τη λίστα «κλείνει» η Tiledb του Σταύρου Παπαδόπουλου, της οποίας η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως λόγω και του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, την τελευταία διετία ο κλάδος των startups διανύει μία φάση διόρθωσης, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να ολοκληρώνουν γύρους χρηματοδότησης σε αποτιμήσεις αρκετά χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2021.

Διαβάστε ακόμη: