Ο Χακάν Φιντάν βάζει «φωτιά» πάλι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με δηλώσεις που έκανε σήμερα υποστηρίζοντας ότι θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, στη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, η κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των Τούρκων που ζουν στα Δωδεκάνησα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της σε Ανατολικη Μεσόγειο και Αιγαίο, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό τόνισε πως «αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευαισθησία. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας της αμοιβαίας αλληλεγγύης» ανέφερε ο Φιντάν στη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική σύσκεψη υψηλού επιπέδου που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

Για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, είπε πως «το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών και το status των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του pροέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε αυτή την πορεία και θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών με αποφασιστικότητα».

Διαβάστε ακόμη: