Μπορεί να είναι μόλις 19 ετών, όμως ο Victor Wembanyama θεωρείται ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες του πλανήτη. Ο 19χρονος Γάλλος φόργουορντ – σέντερ με ύψος 2,24 μ. μετακόμισε φέτος στο Σαν Αντόνιο των Η.Π.Α., προκειμένου να αγωνιστεί με την ομάδα των Σπερς και ήδη με τις εμφανίσεις του έχει καταφέρει να εκτοξεύσει στα ύψη τη δημοτικότητά του στο NBA.

Το ντεμπούτο του Wembanyama στο κορυφαίο πρωτάθλημα αναμενόταν με μεγάλη προσμονή από τους φίλους του μπάσκετ. Τελικά το έκανε τον περασμένο Οκτώβριο κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς, με τον νεαρό Γάλλο να σκοράρει 15 πόντους, αλλά την ομάδα του να χάνει από την παρέα του Λούκα Ντόνσιτς.

Παρόλα αυτά, το ματς ήταν ιστορικό για τον Wembanyama. Είχε μόλις κάνει την αρχή στο NBA. Η φανέλα του rookie από το συγκεκριμένο ματς, λοιπόν, τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s που ξεκίνησε συνεργασία με το NBA και έγινε ανάρπαστη. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν να πουληθεί σε ένα ποσό κοντά στις 100.000 δολάρια, τελικά χρειάστηκαν 13 λεπτά και 62 συνολικά προσφορές για να απογειωθεί η τιμή της και να φτάσει τελικά στο ιλιγγιώδες ποσό των 762.000 δολαρίων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της εναρκτήριας πώλησης σε συνεργασία με το NBA», δήλωσε ο Brahm Wachter, επικεφαλής των σύγχρονων συλλεκτικών αντικειμένων της Sotheby’s. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι για αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας, καθώς η Sotheby’s κατοχυρώνει τη θέση της στην πρώτη γραμμή της αγοράς αθλητικών αναμνηστικών, και ανυπομονούμε για τις μελλοντικές ευκαιρίες που θα φέρει αυτή η συνεργασία το επόμενο έτος».

Για να καταλάβετε τη διαφορά αξίζει να σημειώσουμε πως στην ίδια δημοπρασία, η φανέλα του Lebron James από τη φετινή σεζόν έπιασε μόλις 50.800 δολάρια, ενώ μία από τις φανέλες του από την περασμένη σεζόν πουλήθηκε για 40.640 δολάρια. Επίσης, η φανέλα του Ντέμιαν Λίλαρντ από το ντεμπούτο του με τους Μιλγουόκι Μπακς πουλήθηκε για 30.480 δολάρια.

Για την ιστορία, το ρεκόρ όλων των εποχών για μια εμφάνιση rookie, είναι 3,69 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δόθηκαν τον Μάιο του 2021 για μια φανέλα του Kobe Bryant.

Διαβάστε ακόμη: