Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο με στόχο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς μετά και την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.

Ηδη τις μέρες αυτές πραγματοποιούνται άτυπες παρουσιάσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου αναμένεται η γενική συνέλευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να εγκρίνει τις σχετικές διαδικασίες για την εισαγωγή αλλά και να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να καταστούν συμβατές οι πρόνοιες της περί εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας με τους κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες.

Στις 15 Νοεμβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε και αποτελέσματα εννεαμήνου προκειμένου να παράσχει πλήρη πρόσβαση και διαφάνεια στα οικονομικά μεγέθη και στις επιδόσεις της που φέτος οδεύουν προς ιστορικό ρεκόρ. Οι τροποποιήσεις αυτές στη σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή σε πολυνομοσχέδιο που θα έρθει αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό.

Παράλληλα, το ενημερωτικό για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο που αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή είναι πρακτικά ήδη έτοιμο. Η έγκρισή του αναμένεται να είναι ταχύτατη και στις αρχές του έτους να ανακοινωθεί η διαδικασία δημόσιας εγγραφής που στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.

Ολοι οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει τις λεπτομέρειες που απαιτούνται και η έγκριση της γενικής συνέλευσης αναμένεται να είναι τυπική διαδικασία.

Εχουν συμφωνηθεί τόσο η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου όσο και η διανομή μερίσματος πρώτης εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 29,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σε 463,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 29,3%, σε 322 εκατ. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 43%, σε 188,6 εκατ., και ανέρχονται ανά μετοχή σε 0,63 ευρώ (+43%).

Μέτοχοι του ΔΑΑ εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30%, ποσοστό το οποίο θα διατεθεί κατά τη δημόσια εγγραφή, είναι ακόμη το Υπερταμείο (με 25%, το οποίο και θα το διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance Gmbh (26,7%) και Avi Alliance Capital Gmbh (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και μετόχων προβλέπει το δικαίωμα της PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο, ένα επιπλέον ποσοστό 10% αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή και να διατηρήσει έτσι το management.

Διαβάστε ακόμη: