Το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι και 4 ξένοι υπήκοοι που κρατούνταν από τη Χαμάς παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα. Ωστόσο υπήρξε κάποια ασυμφωνία αρχικά στο πόσοι ξένοι υπήκοοι απελευθερώθηκαν.

Το Κατάρ έκανε λόγο για 4 ενώ ο Ισραηλινός Στρατός και η Χαμάς είπαν ότι παραδόθηκαν 7 ξένοι υπήκοοι.

https://www.youtube.com/watch?v=fpI3GT4dRYM&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Σύμφωνα ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου των Ισραηλινών δυνάμεων, Ντανιέλ Χαγκάρι, η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 17 ομήρους, μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί και 4 Ταϊλανδοί υπήκοοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ερυθρός Σταυρός, οι όμηροι κατευθύνθηκαν προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Άμυνας Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πηγή της αιγυπτιακής κυβέρνησης είπε επίσης ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει παραλάβει ομήρους στη Γάζα και κατευθύνεται προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μεταδίδει το Reuters. ημειώνεται ότι η δεύτερη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων ξεκίνησε σήμερα αλλά προκλήθηκε εμπλοκή στις και ακολούθησε πολύωρη καθυστέρηση με τη Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν τηρούσε τη συμφωνία.

Τι προκάλεσε την εμπλοκή στην απελευθέρωση των ομήρων

Η δεύτερη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς σταμάτησε απότομα το απόγευμα σήμερα καθώς η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι θα καθυστερήσει την παράδοσή τους μέχρι το Ισραήλ «να τηρήσει τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, τα καίρια ζητήματα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα και τα κριτήρια επιλογής για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Πηγή της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παράδοση 14 ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό είχε ξεκινήσει και στη συνέχεια όμως σταμάτησε η διαδικασία μεταφοράς τους.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι όμηροι δεν είχαν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό. «Το Ισραήλ δεν παραβίασε τη συμφωνία», επεμεινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς από την πλευρά του είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφειλόταν στις παραβιάσεις του Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο τρία φορτηγά από τα 100 να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα. Το Ισραήλ από την πλευρά αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο BBC, είπε επίσης ότι το Ισραήλ έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Υποστήριξε ακόμα ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στο Beit Hanoun στη Γάζα, σε μια περιοχή όπου επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να μετακινούνται.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Άρχισε η δεύτερη απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Διαβάστε ακόμη: