Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα καθώς οι έμποροι αξιολογούν το σχέδιο των ομοσπονδιακών οργάνων για κάλυψη όλων των καταθετών της πτωχευμένης Τράπεζας Silicon Valley και της διάθεσης πρόσθετης χρηματοδότησης σε άλλες τράπεζες που το έχουν ανάγκη.

Οι μετοχές διαπραγματεύονται υψηλότερα λίγο μετά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι το οικονομικό σοκ από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων της.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones πρόσθεσε 242 μονάδες, ή 0,8%, αφού έπεσε έως και 284 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8% μετά από πτώση έως και 1,4% σε ένα σημείο. Ο Nasdaq Composite αυξήθηκε κατά 1,4%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange έφτασε σε ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τα τέλη του 2022 και πλησίασε σε περιοχή που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση μετά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας, με την JPMorgan Chase και Citigroup να μειώνονται. Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, καθοδηγούμενες από πτώση 70% στην First Republic.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν μια κατάσταση χωρίς κέρδη, παγιδευμένες μεταξύ των φόβων για τις περιφερειακές τράπεζες και τις κεντρικές τράπεζες που ανησυχούν για τον κολλώδη πληθωρισμό», δήλωσε ο αναλυτής της Barclays Ajay Rajadhyaksha σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

Αλλά οι επενδυτές αγόρασαν άλλους τομείς της αγοράς εκτός τραπεζών, όπως ορισμένες μετοχές τεχνολογίας όπως η Apple και αμυντικά ονόματα συμπεριλαμβανομένων των Johnson & Johnson και η Έλι Λίλι , μπόρεσαν να προχωρήσουν.

Όλοι οι καταθέτες της Silicon Valley Bank θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από τη Δευτέρα, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, της Federal Reserve και της Federal Deposit Insurance Corporation.

Η Federal Reserve δήλωσε επίσης ότι δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης με στόχο τη διαφύλαξη των καταθέσεων. Η διευκόλυνση θα προσφέρει δάνεια έως και ενός έτους σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα