Νέα επίπεδα δοκιμάζει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς μέχρι τις εκλογές θα κριθεί η προσπάθεια του δείκτη να τώρα επιχειρείται ο δείκτης να φτάσει στις 1300 μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για ανώτερα επίπεδα.
Έτσι δέκα μόλις μέρες πριν τις εκλογές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να ανιχνεύει από θέση ισχύος τις τάσεις της επόμενης μέρας. Οι συνθήκες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, είναι ευνοϊκές όσο ποτέ. Αν και πάντα οι αγορές πρέπει να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας απρόβλεπτης διόρθωσης εξαιτίας ενός παράγοντα, που δεν υπολογίζουν όσο πρέπει, οι επί μέρους ψηφίδες που διαμορφώνουν το όλο πλαίσιο επιτρέπουν την έκφραση αισιόδοξων απόψεων.
Πράγματι εδώ και μερικές μέρες οι μετοχές όλων των αγορών της Νέας Υόρκης, καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Ο S&P χθες βρέθηκε σε υψηλά 14 μηνών ο S&P καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η FED αυτήν την εβδομάδα θα βάλει τέλος στο κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων. Αύριο συνεδριάσει και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ αποφασίζει μεθαύριο και ίσως τα αυξήσει κατά 0,25%. Ο DAX είναι και πάλι κοντά στις 16.200 μονάδες, δηλαδή κοντά στα υψηλά του διατηρώντας μία εξαιρετική πορεία κατά την ταπεινή μας άποψη.
Αρνητικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός πως οι αγορές θεωρούνται υπεραγορασμένες και κάποια στιγμή θα προκύψει η ανάγκη κατοχύρωσης κερδών. Προς το παρόν η εκδοχή αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη αφού στις αγορές επικρατεί η «δίψα» για μεγαλύτερα κέρδη , η οποία ενισχύεται από τους νέους αγοραστές που εμφανίζονται και ωθούν του δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα. Δεν πρέπει επίσης να αγνοείται το γεγονός ότι ο Dow Jones βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των 34.000 μονάδων διεκδικώντας να σπάσει το ρεκόρ του Νοεμβρίου 2022 οπότε είχε φθάσει στις 34.460 μονάδες.
Εκτός όμως των διεθνών παραγόντων που …συνωμοτούν υπέρ των αγορών , στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά , υπάρχουν μια σειρά κρίσιμοι λόγοι τους οποίους έχουμε αναλύσει τόσο από την ΑΧΙΑNEWS όσο και από το ρεπορτάζ του Radar.gr τις τελευταίες μέρες οι οποίοι ενισχύουν την θετική δυναμική. «Καύσιμη ύλη» αποτελούν οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και οι προσδοκίες για τη νέα διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής.
Επειδή οι αγορές διαχρονικά αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική σταθερότητα η πιθανή πλέον ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται να αποδεχθεί εμβρυουλκός εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Βασικός παράγων σε όλα αυτά θεωρούνται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών με την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «Βήμα» οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ώστε εφόσον προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ έπειτα από τις προσεχείς εκλογές, να επισπευσθούν οι επαφές και οι αναγκαίες ενέργειες.
Στόχος είναι να εξελιχθεί η επανιδιωτικοποίηση ουσιαστικά σε παράλληλους χρόνους με την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας, αναμένεται ότι η καθοριστική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα έχει επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο και η αποεπένδυση στον τραπεζικό κλάδο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, τα μερίδια στις δύο τράπεζες (κατά μείζονα λόγο ή στο σύνολό τους) αναμένεται να περιέλθουν στον έλεγχο μεγάλων επενδυτικών σχημάτων ή funds, όπου καθοριστική συμμετοχή θα ενδιαφερθούν, μεταξύ άλλων, να έχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.
Ερωτήματα ωστόσο εγείρονται ως προς την ουσία της διαδικασίας, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σημερινή αποτίμηση του 40% της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζεται στα επίπεδα των 2 δισ., ενώ συνολικά για τη διάσωσή της το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει ποσά της τάξεως των 10 δισ.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προχωρημένο στάδιο των συζητήσεων και διαδικασιών διαμορφώνει την προοπτική ενός τραπεζικού mega deal, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και να «τρέξει» αμέσως μετά τις εκλογές.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης είχε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν και για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή τρόπο υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, μπορώ να πω ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς και το ενδιαφέρον των επενδυτών και είμαστε έτοιμοι να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες για την υλοποίηση καλά σχεδιασμένων συναλλαγών, με δέσμευση στις βέλτιστες πρακτικές και στην πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο».
Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό της επανιδιωτικοποίησης των μεριδίων του Δημοσίου στις δύο συστημικές τράπεζες συμπίπτουν με την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.
Σημειωτέον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει οριστεί ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση του μεριδίου της Εθνικής. Στην έκθεση της Goldman Sachs γίνονται αναφορές σε περιθώρια ανόδου της αξίας των χαρτοφυλακίων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα οποία ξεκινούν από το 16% για την περίπτωση της Eurobank, φτάνουν στο 21% για την Εθνική και την Πειραιώς και ανεβαίνουν στο 42% για την Alpha Bank.
Ειδήσεις αναμένεται να προκύψουν ίσως και σήμερα αφού μέχρι και την Πέμπτη η Goldman Sachs διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο. Εν όψει αυτής της συνάντησης, έχει θέσει προκαταβολικά τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία αναμένεται ότι θα κληθούν να απαντήσουν οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα οι επικεφαλής των τραπεζών πρέπει να απαντήσουν στα εξής:
- Ποιες είναι οι κύριες ομοιότητες και διαφορές του ελληνικού οικονομικού κύκλου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό.
- Ποιος αντίκτυπος αναμένεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον δανεισμό και τη ρευστότητα.3)Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επίδραση από τα υψηλότερα επιτόκια και την ποιότητα του ενεργητικού.3Ποιο επίπεδο κανονικοποιημένης μεσοπρόθεσμης δημιουργίας ROTE αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες.
- Ποιες είναι οι βασικές μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, υπό το πρίσμα της βελτίωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων (CET-1) μέσω της ισχυρότερης δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου (ROTE).
- Ποια ήταν η εικόνα από τη ρυθμιστική αρχή σχετικά με πιθανά μερίσματα, επαναγορές, άλλες ειδικές εγκρίσεις (π.χ. συγχωνεύσεις και εξαγορές).
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόσβεση των DTC και πώς αυτό επηρεάζει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
- Ποιες παράμετροι θα συμβάλουν στη συμμόρφωση με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις).
- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από μια πιθανή πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας .
- Ποια είναι η άμεση/έμμεση έκθεση σε εμπορικά ακίνητα (τοπικά, ευρωπαϊκά, αμερικανικά και άλλα).