Μια ψυχολόγος απευθύνει προειδοποίηση προς όσους κατέχουν ένα Labubu, εξηγώντας ότι αυτά τα μικρά αντικείμενα έχουν αναπάντεχα «βαθύ συμβολισμό». Τα αφράτα και ελαφρώς ασχημούτσικα κουκλάκια είναι παντού. Αν και σχεδιάστηκαν για παιδιά, ολοένα και περισσότεροι ενήλικες τα επιλέγουν τον τελευταίο καιρό.
Η Madison Burgess μίλησε με την ψυχολόγο Tracy King για αυτή τη ραγδαία ανερχόμενη τάση και τη βαθύτερη σημασία της. Η King, κλινική ψυχολόγος, ανέφερε ότι βλέπει την εξάπλωση τέτοιων αντικειμένων ως «αντίδραση στο συναισθηματικό κλίμα στο οποίο μεγαλώνει η Gen Z».
«Εξωτερικά είναι παιχνιδιάρικα και διασκεδαστικά. Όμως, σε ψυχολογικό επίπεδο, έχουν βαθύ συμβολισμό: προσφέρουν μικρές στιγμές παρηγοριάς, ελέγχου και ταυτότητας μέσα σε έναν απρόβλεπτο κόσμο», δήλωσε στο Tyla.
Η σύγχρονη ζωή ως δωμάτιο απόδρασης
Η King παρομοίασε τη σύγχρονη ζωή για τη Gen Z με ένα δωμάτιο απόδρασης, σε αντίθεση με την παραδοσιακή εικόνα της «επαγγελματικής σκάλας» των παλιότερων γενεών.
«Παλαιότερα, υπήρχε η αίσθηση της προόδου – δούλευες σκληρά, ανέβαινες, ένιωθες ασφάλεια. Τώρα, σου ζητούν να λύσεις προβλήματα χωρίς σαφείς οδηγίες, να πετύχεις αόρατους στόχους και συχνά βλέπεις τους κανόνες να αλλάζουν πλήρως».
Αντί να αποταμιεύουν για ένα σπίτι στα 20 τους, οι νέοι σήμερα «επενδύουν στο παρόν». «Η Gen Z μεγάλωσε σε έναν ψηφιακό κόσμο, όπου η ταυτότητα δεν θεωρείται δεδομένη αλλά διαμορφώνεται. Έχει παρακολουθήσει παγκόσμιες κρίσεις – πανδημίες, οικονομική ύφεση, περιβαλλοντική καταστροφή – και έτσι οι στόχοι ζωής των παλαιότερων γενεών μοιάζουν μακρινοί», τόνισε η King.
Τα Labubu ως μορφή έκφρασης: Μια τάση που ήρθε για να μείνει
Η ψυχολόγος επισημαίνει ότι τα μικρά παιχνίδια αποτελούν προσβάσιμα και ουσιαστικά μέσα έκφρασης. «Οι μικρές χαρές, οι απαλές ανέσεις και οι αγορές που σχετίζονται με την προσωπική ταυτότητα αποκτούν νόημα. Στα social media, όπου η αισθητική είναι τρόπος επικοινωνίας, τέτοια αντικείμενα γίνονται εκφράσεις συναισθημάτων, χαρακτήρα και κοινωνικής ταυτότητας».
Για πολλούς, η αγορά ενός Labubu είναι και μια επιστροφή στις παιδικές αναμνήσεις. «Αυτά τα απαλά και παιχνιδιάρικα αντικείμενα προκαλούν αισθήματα ασφάλειας, φροντίδας και νοσταλγίας — πράγματα που ίσως έλειψαν ή διακόπηκαν πρόωρα στα παιδικά τους χρόνια», λέει η King. «Αυτό είναι η λεγόμενη “θεραπεία του εσωτερικού παιδιού” σε δράση».
Η ψυχολόγος θεωρεί πως η κουλτούρα των μικρών συλλεκτικών αντικειμένων δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. «Όσο η κοινωνία παραμένει αποσπασματική και απαιτητική, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν απλούς, μικρούς και συμβολικούς τρόπους για να νιώσουν καλύτερα. Η κουλτούρα των μικροαντικειμένων είναι μια απάντηση στην εξάντληση και την αποσύνδεση. Δεν πρόκειται για επιφανειακή μόδα – είναι μια ψυχολογική αντίδραση στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Σε εξέλιξη μυστικές συζητήσεις για εξαγορά επιχειρηματικού ομίλου από ανερχόμενη εισηγμένη
- Επιβεβαιωση Radar: «Κλείδωσε» το ενεργειακό deal μεταξύ Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξενάγησε σε live μετάδοση τον διάσημο youtuber IShowSpeed στην Ακρόπολη
- Νέο κόμμα που θα κινείται στον χώρο της Δεξιάς ετοιμάζει ο καθηγητής Μελέτης Μελετόπουλος