Η σύσφιξη των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως και η μείωση της προσφοράς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου έχουν φέρει τον κόσμο στη μέση της “πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και μια πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής όρεξης για το καύσιμο θα σφίξει την αγορά, καθώς μόνο 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νέας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου θα βγουν στην αγορά το επόμενο έτος, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης.

Επικίνδυνη η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ

Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, γνωστού ως ΟΠΕΚ+, να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) είναι μια “επικίνδυνη” απόφαση, καθώς ο ΙΕΑ βλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, δήλωσε ο Μπιρόλ.

“(Είναι) ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη καθώς αρκετές οικονομίες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης, αν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση… Βρήκα αυτή την απόφαση πραγματικά ατυχή”, είπε.

Η εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών σε διάφορες πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, πλήττει τους καταναλωτές την ίδια στιγμή που ήδη αντιμετωπίζουν την αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων και των υπηρεσιών. Οι υψηλές τιμές και η πιθανότητα χορήγησης δελτίων είναι δυνητικά επικίνδυνες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς ετοιμάζονται να εισέλθουν στο χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου.

Σύμμαχος της Ευρώπης ο ήπιος καιρός

Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει να περάσει αυτόν τον χειμώνα, αν και κάπως ταλαιπωρημένη, αν ο καιρός παραμείνει ήπιος, δήλωσε ο Μπιρόλ.

“Αν δεν έχουμε έναν εξαιρετικά κρύο και μακρύ χειμώνα, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις σε σχέση με όσα έχουμε δει, όπως για παράδειγμα η έκρηξη του αγωγού Nordstream, η Ευρώπη θα πρέπει να περάσει αυτόν τον χειμώνα με κάποιες οικονομικές και κοινωνικές πληγές”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: