Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase Jamie Dimon δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αγορές θα πιαστούν από πανικό καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε πιθανή χρεοκοπία για το δημόσιο χρέος τους.

Μια πραγματική χρεοκοπία θα ήταν «δυνητικά καταστροφική» για τη χώρα, είπε ο Dimon στο Bloomberg σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Dimon είπε ότι αναμένει ότι το χειρότερο σενάριο θα αποφευχθεί, ωστόσο, επειδή οι νομοθέτες θα αναγκαστούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανησυχία.

«Όσο πιο κοντά το πλησιάζετε, θα έχετε πανικό» με τη μορφή της αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς και της αναταραχής στα ομόλογα, είπε.

Ο Dimon συμμετείχε σε μια σειρά από επιχειρηματικά στελέχη και στελέχη της διοίκησης κάνοντας τρομερές προβλέψεις σχετικά με τις συνέπειες της αποτυχίας αύξησης ή αναστολής του ορίου χρέους των ΗΠΑ και επιτρέποντας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να χρεοκοπήσει τα ομόλογά της. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε ότι η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει θα πρέπει να είναι «αδιανόητη» και θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

«Αν φτάσει σε αυτό το σημείο πανικού, οι άνθρωποι πρέπει να αντιδράσουν, το έχουμε ξαναδεί», είπε ο Dimon. Αλλά «είναι μια πολύ κακή ιδέα, γιατί ο πανικός είναι κάτι που δεν είναι καλό», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο».

Το δωμάτιο πολέμου της JPMorgan

Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία περίπου 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προετοιμάζεται για τον κίνδυνο μιας αμερικανικής χρεοκοπίας, δήλωσε ο Dimon.

Ένα τέτοιο γεγονός θα ταρακουνούσε τον χρηματοοικονομικό κόσμο, επηρεάζοντας «συμβόλαια, εξασφαλίσεις, εκκαθαριστικά γραφεία και επηρεάζει σίγουρα πελάτες σε όλο τον κόσμο», είπε.

Το λεγόμενο δωμάτιο πολέμου της τράπεζας συγκεντρώνεται μία φορά την εβδομάδα, μια συχνότητα που θα αλλάξει σε καθημερινές συναντήσεις γύρω στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια σε τρεις συναντήσεις καθημερινά μετά από αυτό, είπε.

Διαβάστε περισσότερα