Η Κριμαία, η χερσόνησος στη Μαύρη Θάλασσα που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, «δε θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας», τόνισε σήμερα (30/01) ο Πρόεδρος της Κροατίας, αναλύοντας τις αντιρρήσεις του, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το Ζάγκρεμπ, στο Κίεβο.

Τον Δεκέμβριο, η κροατική Βουλή καταψήφισε πρόταση να ενταχθεί η χώρα σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, αντανακλώντας τις βαθιές διχόνοιες μεταξύ του Ζόραν Μιλάνοβιτς και του Πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Σφοδρός επικριτής της δυτικής πολιτικής στην Ουκρανία, ο Μιλάνοβιτς τόνισε ότι δεν επιθυμεί για την πατρίδα του, το νεότερο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπίσει τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό που κάνει η Δύση για την Ουκρανία «είναι βαθιά ανήθικο, διότι δεν υπάρχει λύση (στον πόλεμο)», σημείωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατώνες στην ανατολική πόλη Πετρίνια, αναφερόμενος στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο, ενώ, προσέθεσε ότι «η άφιξη γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα χρησιμεύσει μονάχα για να φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά», από τις δυτικές χώρες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δεσμευθεί να αποκαταστήσει την ουκρανική κυριαρχία στην Κριμαία, η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, σε μία κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη μετά την κατάληψη της χερσονήσου από τις ρωσικές δυνάμεις υπέδειξε ότι οι κάτοικοι της χερσονήσου θέλουν πραγματικά να είναι μέρος της Ρωσίας, ωστόσο, το αποτέλεσμα αμφισβητείται. Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς επέκρινε τις δυτικές χώρες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη διεθνή πολιτική σκηνή, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα επικαλεσθεί αυτό που αποκάλεσε «προσάρτηση του Κοσόβου» από τη διεθνή κοινότητα, ως δικαιολογία για την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας αναφερόταν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998 – 1999, κατά τον οποίο οι χώρες του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, που περιελάμβανε τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με σκοπό να προστατεύσουν το Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί.

«Αναγνωρίσαμε το Κόσοβο παρά τη θέληση ενός κράτους (Σερβίας) στο οποίο ανήκε το Κόσοβο», σχολίασε, προειδοποιώντας ότι δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά την έννοια των «δύο μέτρων δύο σταθμών» από τη Δύση.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, πρώην Πρωθυπουργός της Κροατίας από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDP), έχει υιοθετήσει μία αντιευρωπαϊκή στάση από όταν ανέλαβε την –ως επί το πλείστον, εθιμοτυπική θέση– του Προέδρου, ευθυγραμμίζοντας τις πολιτικές του με εκείνες του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και του Σέρβο – Βόσνιου αυτονομιστή, Μίλοραντ Ντόντικ.

Διαβάστε ακόμη: