Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση πλήττουν τη ζήτηση και οδηγούν στην κατάρρευση την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2020, ενώ και οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, καθώς η εξωτερική ζήτηση βυθίστηκε, θέτοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε πορεία ύφεσης.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε σε χαμηλό 23 μηνών στο 47,3 τον Οκτώβριο από το 48,1 του Σεπτεμβρίου, αν και λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 47,1. Οτιδήποτε κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.

Τα χειρότερα έρχονται

«Οι τελικοί δείκτες PMI της ευρωζώνης για τον Οκτώβριο δίνουν μια σαφή εικόνα πτώσης της δραστηριότητας», σχολιάζει στο Reuters ο Jack Allen-Reynolds της Capital Economics

«Αν και δεν δείχνουν ακόμη τη συρρίκνωση 0,5% σε τριμηνιαία βάση, την οποία έχουμε προβλέψει για το 4ο τρίμηνο, οι δείκτες PMI νέων παραγγελιών και μελλοντικής παραγωγής υποδηλώνουν ότι έρχονται χειρότερα».

Στην ερώτηση για το είδος της ύφεσης που θα υποστεί η ευρωζώνη, 22 από τους 46 ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση του Reuters τον Οκτώβριο είπαν ότι θα είναι σύντομη και ρηχή, ενώ 15 είπαν ότι θα είναι μακρά και ρηχή. Οκτώ είπαν ότι θα είναι σύντομη και βαθιά και μόνο ένας υποστήριξε ότι θα είναι μακρά και βαθιά.

Διαβάστε ακόμη: