«Προ των πυλών» βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση έπειτα από αίτημα και ερώτημά της, έλαβε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών» ανέφερε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ποιους αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αρχικά θα εμβολιαστεί το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας.  Επίσης εξετάζει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμών των εκπαιδευτικών.

Τα πρόστιμα στα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα

Η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι σε καταστήματα κάτω των 200 τμ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες, για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβη σε νέες προτροπές προς τους πολίτες για εμβολιασμό.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σημείωσε στο τέλος η κ. Αριστοτελία Πελώνη.

Μόνο με καθήμενους θα λειτουργούν από σήμερα εστίαση και μπαρ