Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα έχει μπει στην κούρσα της διεκδίκησης του χαρτοφυλακίου για την Κομισιόν με ένα προβάδισμα έναντι άλλων χωρών διότι όχι μόνο διότι η Ελλάδα είναι σημαντική χώρα με κεντροδεξιά κυβέρνηση αλλά γιατί ο Μητσοτάκης από την αρχή και αταλάντευτα στήριξε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία εν τέλει επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, μεγαλύτερη από αυτήν στην προηγούμενή της θητεία.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης που ήξερε τι συζητείτο στους διαδρόμους των Βρυξελλών έδρασε πολύ γρήγορα αφού πίστευε ότι η Ούρσουλα θα εκλεγεί και δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε εναλλακτικές. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η Ελλάδα αναμένει να πάρει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο πάνω στο οποίο η ελληνική πλευρά θα αναπτύξει τις πολιτικές της και θα αναδειχθεί αρκετά ο ρόλος του νέου επιτρόπου αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η Αθήνα στόχευε καταρχάς στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας το οποίο ωστόσο παραδοσιακά αναλαμβάνει κάποια από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, όμως, βάσει των τελευταίων εξελίξεων δεν μπορεί να θεωρείται και εντελώς απίθανο. Αυτό που ενδιαφέρει πολύ την Αθήνα είναι το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης καθώς θα αναδείκνυε το ηγετικό της ρόλο στο Βαλκάνια αλλά και εκείνος της Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό. Το δεύτερο θα βοηθήσει πολύ και στο διαχρονικό μέτωπο της κυβέρνησης με τους αγρότες.

Όμως, στην εξίσωση έχει μπει και το χαρτοφυλάκιο της Στεγαστικής Κρίσης το οποίο είναι καινούριο.

Εδώ και μέρες ακούγεται ότι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε είναι αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει συσσωρεύσει σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία ως πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών. Όμως, δεν είναι ο μοναδικός. Παραμένει ως λύση και ο Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος είναι ικανότατος και με παραστάσεις στις Βρυξέλλες ενώ παραμένει στο τραπέζι και το όνομα της Νίκης Κεραμέως που φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Εργασίας. Όμως, στην εξίσωση τις τελευταίες ώρες έχει μπει και σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ακούγεται έντονα το όνομα της Αριστοτελίας Πελώνη η οποία είναι σύμβουλος επί ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

Την ώρα που αρχίζει να σχηματίζεται η νέα Κομισιόν, η Ε.Ε εμφανίζεται μπερδεμένη – το ίδιο και η Αθήνα- με την έλευση του Τραμπ στην εξουσία. Η αλλαγή σελίδας, όπως φαίνεται, στις ΗΠΑ έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Ο Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία,  θέλει να σταματήσει την επεκτατική πολιτική της Κίνας και αυτό φέρνει πονοκεφάλους τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και στο θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Πολλοί λένε ότι ο Τραμπ θα αδειάσει την Ευρώπη απέναντι στην Ρωσία. Οπότε, οι προκλήσεις της νέας Κομισιόν θα είναι μεγάλες.

Διαβάστε ακόμη: