Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ».
Αναφερόμενη στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η κυρία Πελώνη έκανε λόγο για πολύ θερμό και θετικό κλίμα, το οποίο αντανακλά το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.
«Αυτό φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις. Ευχαριστεί ο κ. Μπλίνκεν για τη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, για τη στήριξη που έχει παράσχει από την πρώτη στιγμή και πολιτική και ουσιαστική. Στήριξη χωρίς αστερίσκους, με πολύ ξεκάθαρη θέση από την αρχή, θέση που δεν ήταν αυτονόητη. Για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο ενεργειακό κομμάτι. Η Ελλάδα φιλοδοξεί -το έχει πει ο πρωθυπουργός- μέσα από τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, τις υποδομές που αναπτύσσει, να διασφαλίσει όχι μόνο τη δική της ενεργειακή επάρκειακαι ασφάλεια, αλλά να λειτουργήσει και ως κόμβος μεταφοράς και ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε: «Να ξεκαθαρίσω ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν προσδιορίζονται από τις σχέσεις με την Τουρκία. Είναι μακροχρόνιες, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Άρα είναι ένα κομμάτι αυτό – και είναι ένα η σχέση με την Τουρκία και προφανώς και οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία. Όλο αυτό το τρίγωνο δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ”παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος”. Παρόλα αυτά βλέπουμε τι γίνεται στην περιοχή. Δεν είμαστε τυφλοί. Ήμασταν οι πρώτοι, ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που πρόσφερε άμεση στήριξη στην Τουρκία, κάτι που προκάλεσε ένα κλίμα συγκίνησης και εγγύτητας των δύο λαών. Είμαστε πάντα συνεπείς σε αυτά που λέμε. Σας θυμίζω ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έχει κάνει μια κίνηση προς την τουρκική κοινή γνώμη. Το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό, είναι στήριξη».
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Ο πρωθυπουργός το έβαλε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς θα στηριχτεί η Τουρκία και η Συρία με πιο συντεταγμένο τρόπο», συνέχισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Συγκεκριμένο το πλαίσιο διαλόγου με την Άγκυρα
Στη συνέχεια, η κυρία Πελώνη τόνισε ότι «το πλαίσιο για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένο. Το πλαίσιο του διαλόγου είναι συγκεκριμένο. Είναι αυτό του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Με αυτό το γνώμονα η Ελλάδα έχει επιλύσει εκκρεμότητες. Έχει κάνει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με γείτονές της, με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, και με αυτό το γνώμονα θα συνεχίσει».
«Αν όλη αυτή η καταστροφή του σεισμού για την οποία λυπόμαστε -και όπως είπα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε- θα οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση, θα το δούμε. Θεωρώ ότι είναι νωρίς. Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και σε έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτές περνούν και μέσα από τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και πρώτοι εμείς ήμασταν που είχαμε πει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους εδώ και πάρα πολύ καιρό από την αρχή σε όλα τα επίπεδα. Δεν ήταν η Ελλάδα αυτή που διέκοψε διαύλους, που ανατίναξε γέφυρες, που έλεγε Μητσοτάκης γιοκ και λοιπά. Άρα εδώ εμείς έχουμε επιδείξει μια συνέπεια. Οι θέσεις μας και ως προς τη διαφωνία που έχουμε δεν αλλάζουν. Υποθέτω και οι θέσεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν».
Για μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Για το αν θα μπορούσε να είναι εφικτή μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Θεωρώ ότι μπορεί να χτιστεί μια καλή θέληση πάνω σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο μιας ουσιαστικής κίνησης πριν από τις εκλογές».
Ερωτηθείσα για το πότε τελικά θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και πότε έρχονται οι σχετικές ανακοινώσεις, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί γι’ αυτό το θέμα επανειλημμένα. Έχει περιγράψει το πλαίσιο, έχει περιγράψει και τον χρόνο».